ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, άρθρο του Σπύρου Ζαφείρη, αντιπροέδρου της Δημοκρατικής Ευθύνης στον «Πρωινό Λόγο» των Ιωαννίνων

Zafeiris

    Ένας νεολογισμός της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων (από το 2010) που πολύ πετυχημένα περιγράφει τη στάθμευση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην απρόσκοπτη χρήση των υποδομών μιας πόλης από τους πολίτες της. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το «διπλοπαρκάρισμα», η στάθμευση σε ράμπες ΑΜΕΑ, σε διαβάσεις πεζών, σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες, σε γωνίες δρόμων που μπλοκάρουν τη στροφή των οχημάτων, έμπροσθεν στάσεων λεωφορείων, κλπ., όλων των ειδών των οχημάτων.

   Σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων της 9/8/17 διαβάζουμε: «53.336 κλήσεις για παράνομη στάθμευση από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας το α’ εξάμηνο του 2017. Περισσότερες από τις μισές παραβάσεις αφορούν αντικοινωνική στάθμευση, καθώς το 22% των οδηγών είχε παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο, το 17% σε πεζόδρομο, το 11% σε ράμπες ΑΜΕΑ και το 3% πάνω σε πλατεία».

   Στα Ιωάννινα, όπου το πρόβλημα της αντικοινωνικής στάθμευσης είναι διευρυμένο, η Τροχαία Ιωαννίνων σβήνει το 25-27% των κλήσεων! Η πληροφορία δόθηκε ως απάντηση σε ερώτησή μου κατά την ενημέρωση του διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων σε ημερίδα του ΟΚΠΑΠΑ (Δήμου Ιωαννιτών) για την οδική ασφάλεια που έλαβε χώρα στην πόλη τον Ιούνιο του 2016. Διευκρινίστηκε, ταυτόχρονα, ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι σοβαρές παραβάσεις (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, κλπ). Ο διοικητής, μάλιστα, αιτιολόγησε την πρακτική αυτή ως αναγκαία γιατί οι κύριες αιτίες των παραβάσεων που διαγράφησαν ήταν η έκτακτη (αντικανονική προφανώς) στάθμευση προς εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών των οδηγών (sic!).

   Ο δε Δήμος Ιωαννιτών, με την υποτυπώδη υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας που έχει σήμερα, πόσες βεβαιώσεις αντικοινωνικής (ταυτόχρονα αντικανονικής) στάθμευσης έχει κάνει και πόσες από αυτές έφτασαν στα ταμεία του Δήμου ως χρηματικά ποσά; Από ό,τι βλέπω στην πόλη καθημερινά, εκτιμώ ότι και τα δύο νούμερα είναι στο μηδέν ή αν όχι, πολύ κοντά σε αυτό.

   Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες είναι πολλές κατά τη γνώμη μου. Μερικές από αυτές είναι:

* η αδιαφορία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα.

* η επίτηδες διατήρηση της κατάστασης αυτής από τη δ.α. ώστε μέσω της διαγραφής των κλήσεων (με τη «συνεργασία» της Τροχαίας) να κάνουνε «πελατειακού τύπου» εξυπηρετήσεις τις οποίες ευελπιστούν την ώρα της κάλπης να τις δουν να επιστρέφουν ως ψήφοι.

* οι δημόσιες σχέσεις της εκάστοτε διοίκησης της Τροχαίας (προς πολίτες αλλά κυρίως προς τις πολιτικές αρχές του τόπου -δημοτικές, περιφερειακές, βουλευτικές).

* βεβαίως μέσα από όλα αυτά, μέσα στην πάροδο δεκαετιών ανοχής της ανομίας, έχει εγκαθιδρυθεί η πεποίθηση της ατιμωρησίας στους πολίτες, ιδίως αυτών που έχουν ελαφρά τη συνείδησή τους έναντι των υποχρεώσεών τους προς την υπόλοιπη κοινωνία. Δηλαδή προς τον συμπολίτη τους. Τον γείτονά τους!

Τι χρειάζεται; Νέα πολιτικά ήθη από νέους πολιτικούς και ενεργή κοινωνία των πολιτών. Ο,τιδήποτε άλλο θα είναι αποσπασματικό και έτσι αναποτελεσματικό.

Η «Δημοκρατική Ευθύνη», ένα αυθεντικά νέο πολιτικό κόμμα που φιλοδοξεί να φέρει στην πολιτική ζωή της χώρας μας νέα πολιτικά ήθη, καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στρατευθούν στην ενεργό πολιτική κάθε επιπέδου όσων «το λέει η καρδιά τους». Όσοι δεν νιώθουν ότι τους ελκύει η ενεργός πολιτική, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως πολίτες στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών και να φέρνουν κοινωνικά αιτήματα στις πολιτικές ηγεσίες προς επίλυση. Η Ελλάδα μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πάει μπροστά και μάλιστα με γοργά βήματα. Από το πόσο οι πολίτες θα ενδιαφερθούν για το κοινό τους καλό. Αυτό δεν είναι που αναζητάμε άλλωστε;

Σπύρος Ζαφείρης

Αντιπρόεδρος «Δημοκρατικής Ευθύνης»

Ιωάννινα