Αν θέλετε το παλιό, ξέρετε πού να το βρείτε.

Toixos

   Τα κόμματα που σήμερα πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή ανήκουν στο χθες. 

   Είναι κόμματα με παρωχημένη νοοτροπία και κλειστή λειτουργία που την ορίζουν μηχανισμοί οικογενειών και μεγαλοστελεχών. Και υπάρχουν μόνο για να υπηρετούν αυτούς τους μηχανισμούς πλέον. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που αυτή η αντίληψη γινόταν δεκτή από τους πολίτες καθότι ευημερούσε η οικονομία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι παρατάξεις αυτές έχασαν επί της ουσίας τη λαϊκή τους απήχηση. Πλέον του 50% των πολιτών απορρίπτει συλλήβδην όλα τα κόμματα του παρελθόντος, ενώ η απάντηση “κανένας” βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση του της ερώτησης για τον καταλληλότερο στη θέση του Πρωθυπουργού. Οι λιγότεροι επιλέγουν κάποιο από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι αυτοί με μισή καρδιά.

   Τούτα τα κόμματα και τα πρόσωπα του χθες υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή.

   Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον το πολιτικό σύστημα, δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και τους νόμους.

   Η Δημοκρατική Ευθύνη βρίσκεται στην άλλη όχθη. Γεννήθηκε με ρίζες στην κοινωνία και θέλει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική ζωή, μα με τρόπο αδιαπραγμάτευτα καθαρό και διαυγή. Με ιδέες σύγχρονες και δραστικές που θα κάνουν τον τόπο δυνατό και ελκυστικό για να ζουν και να δημιουργούν εδώ οι πολίτες.

   Δε μετέχουμε σε συνενώσεις ατόμων και μηχανισμών με στόχο το ίδιον όφελος. Δε μας αφορά αυτή η νοοτροπία. Μας είναι ξένη.

   Όσοι πολίτες θέλουν να επιλέξουν κάτι από τα παλιά, τα γνωστά, ξέρουν πού θα το βρουν. Υπάρχει υπερπληθώρα απ’αυτά.

   Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι ένα αλλιώτικο, ένα θαρραλέο εγχείρημα και ζητά την εμπιστοσύνη και την τόλμη των πολιτών.

   Αν θέλουμε ο τόπος να βγει από το αδιέξοδο και να κάνει πραγματικά το επόμενο βήμα, αν θέλουμε να γίνει και πάλι ένα ιδανικό μέρος ζωής και εργασίας, οφείλουμε να εμπιστευθούμε ανθρώπους και πολιτικούς άλλης κοπής. Που ζουν το σήμερα και κοιτούν με σθένος το αύριο.

   Τα πράγματα αν θέλουμε, αλλάζουν.

   Κι εμείς θέλουμε.