Η βία κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα – Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας της Δημοκρατικής Ευθύνης

Via3

Η βία κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, εφόσον επηρεάζονται και οι οικογένειες, οι φίλοι και η κοινωνία στο σύνολό της. Οι περισσότερες γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη βία και αυτό έχει ως συνέπεια, τα μέτρα πολιτικής και οι πρακτικές λύσεις που δίνονται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, να μην βασίζονται πάντα σε πλήρη στοιχεία.

Ο όρος «Βία» περιλαμβάνει τη σωματική, σεξουαλική και την ψυχολογική βία και μπορεί να λάβει μορφή ενεργητική (χτύπημα) ή παθητική (παραμέληση).

Προς ενημέρωση των γυναικών οι μορφές βίας είναι:

  • Η πιο φανερή μορφή εκδήλωσης ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών αποτελεί η σωματική κακοποίηση, δηλαδή ο ξυλοδαρμός.
  • Μια άλλη μορφή είναι η οικονομική κακοποίηση
  • Επίσης η σεξουαλική βία, όπου οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη παραβιάζει την ελεύθερη βούληση της συζύγου/συντρόφου απέναντι στον σύζυγο/σύντροφό της και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της τότε η πράξη αυτή αποτελεί σεξουαλική κακοποίηση.
  • Η ψυχολογική κακοποίηση είναι μια μορφή βίας, όπου εξαιτίας της ιδιότυπης μορφής της είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί και να μετρηθεί σε σχέση με τις άλλες μορφές ενδοοικογενειακής βίας.
  • Ακόμη, η λεκτική κακοποίηση είναι μια μορφή βίας που ασκείται από τον σύντροφο προς την σύντροφο και περιλαμβάνει βρισιές, λεκτικό εξευτελισμό σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.
  • Τέλος, υπάρχει και η παρενοχλητική παρακολούθηση, όπου μία στις πέντε γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Η ηλεκτρονική παρενοχλητική παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS ή διαδικτύου έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις νέες γυναίκες. Τέσσερα τοις εκατό επί του συνόλου των γυναικών ηλικίας 18-29 ετών, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, στην ΕΕ των 28 έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενοχλητικής παρακολούθησης.
  • Ο βιασμός εντός του γάμου είναι μια πραγματικότητα για κάποιες γυναίκες και η νομοθεσία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει τις παντρεμένες γυναίκες ως θύματα βιασμού με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις ανύπαντρες γυναίκες.

Η βία κατά των γυναικών μπορεί να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο ζήτημα και οι εκστρατείες και τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας πρέπει να στοχεύουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίζει τη βία από στενό σύντροφο ως ζήτημα δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσεως, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κακοποίηση στις σχέσεις.

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απαιτείται η διεπιστημονικότητα σε όλα τα στάδια, ώστε ν’ αναπτυχθεί κοινός επιστημονικός λόγος ανάμεσα στους ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Η προστασία, η ακεραιότητα, η ισότητα και η ευημερία των γυναικών σε ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, καθώς και η ανασυγκρότηση της ζωής των θυμάτων, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και η προφύλαξή τους είναι πολύ σημαντική, ώστε να μη βρεθούν ποτέ ξανά σε ευάλωτη θέση.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ . ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ !! ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ !!

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.