Σεξουαλική παρενόχληση στην «Αριστερή» Πρεσβεία…

Tsipras Maduro 740×431

Θέλουμε μια κοινωνία αρχών και αξιών, όχι υποκρισίας και κυνισμού

Η είδηση έχει βγει εδώ και χρόνια. Οι καταθέσεις στο δικαστήριο και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη καταπέλτης και γροθιά στο στομάχι.

Τέσσερις γυναίκες Ελληνίδες εργαζόμενες στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, οι τρείς εξ αυτών μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και η μία εξ αυτών απόπειρας βιασμού από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρανκλιν Γκονζάλες, προσωπικού φίλου του Μαδούρο, το 2012.

Οι γυναίκες ενημερώνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που τις συνιστά κατά τις μαρτυρίες τους «να κάνουν υπομονή». Ο αρχηγός τότε του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας το παίρνει πάνω του. Γράφει το 2013 επιστολή στο Νικολά Μαδούρο, Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ζητώντας του να μεταθέσει διακριτικά τον πρέσβη του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί η Αριστερά λέγοντας δε ότι οι γυναίκες επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα» με το να μην δημοσιοποιήσουν το συμβάν. Μετά από κάποιους μήνες ο γλοιώδης πρέσβης αντικαθίσταται και ο νέος πρέσβης απολύει τις εργαζόμενες που έκαναν τις καταγγελίες…

Η αντιμετώπιση από τον κ. Τσίπρα θυμίζει την αντιμετώπιση της ηγεσίας της Καθολικής Εκκλησίας στα σκάνδαλα με τους ιερείς που αναλογούσαν σε ανήλικους. Φρόντιζαν κι εκείνοι να μην δημοσιοποιούνται και να μην καταγγέλλονται στη δικαιοσύνη τα συμβάντα ενώ παράλληλα έσπευδαν να μετακινήσουν τους ιερείς για τους οποίους υπήρχαν καταγγελίες σε άλλα πόστα με μια προφορική επίπληξη. Παρόμοια η λογική και το όνειδος.

Και γίνανε όλα αυτά. Και οι γυναίκες απολύθηκαν μετά από τη δουλειά τους. Και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και τώρα όλα αυτά αποκαλύπτονται.

Και η Γενική Γραμματεία Ισότητας που τόσο κόπτεται για όλα αυτά και παροτρύνει στα φυλλάδιά της, σωστά, τις γυναίκες να μιλάνε δημόσια και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, τι έχει να πει; Τίποτα.

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Τομέας Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ τι είχε να πει τόσο καιρό για την υπόθεση και για το πώς ο αρχηγός τους τη χειρίστηκε; Τι είχε να πει για αυτές τις γυναίκες, αδίκως απολυθείσες εργαζόμενες και συντρόφισσές τους στο κόμμα; Τίποτα.

Να το πιο ισχυρό πράγμα στη χώρα μας που την έχει πραγματικά ρημάξει. Η άτεγκτη και εθελούσια ομερτά από επαγγελματικά κομματικά στελέχη.

 

Οι οικολόγοι είναι πρώτα κομματικά στελέχη, και μετά οικολόγοι. Πρώτα βάζουν το κόμμα και μετά το περιβάλλον. Αν περιβαλλοντικά ζητήματα μπορούν να πλήξουν το αντίπαλο κόμμα, χαμός! Αν πλήττουν το δικό μας, σιωπή…

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων, το ίδιο.

Οι θρησκευόμενοι και ευαίσθητοι περί το θρησκευτικό συναίσθημα, το ίδιο.

Οι ευαίσθητοι περί τα εθνικά θέματα, το ίδιο.

Όλοι προπονημένοι από μικροί. Όλοι έτοιμοι.

 

Το κόμμα και ο αρχηγός πάνω από τις Αξίες που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Το κόμμα και ο αρχηγός πάνω από τους Νόμους.

Το κόμμα και ο αρχηγός πάνω από την Πατρίδα.

Το κόμμα και ο αρχηγός πάνω από τη Δημοκρατία.

Το κόμμα και ο αρχηγός πάνω από την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

 

Ε όχι λοιπόν. Όχι. Για αυτό απορρίπτουμε τα κόμματα όπως υπήρξαν και υπάρχουν στην Ελλάδα.

Για αυτό ξεκινήσαμε από την αρχή σε νέες βάσεις το δικό μας πολιτικό εγχείρημα.

Δεν θέλουμε να γίνουμε υποκριτές και κυνικοί για χάρη κανενός κόμματος και κανενός «μεγάλου αρχηγού».

Δεν θέλουμε τα κόμματα και οι «αλάθητοι ηγέτες» τους να είναι πάνω από όλες αυτές τις αξίες.

 

Θέλουμε όχι μόνο να διακηρύσσουν αξίες αλλά και να διαπνέονται από αυτές. Να τις τηρούν και να τις υπηρετούν.

Θέλουμε δηλαδή Ευθύνη!