Στο ίδιο έργο θεατές με πολύ περίεργες «συμπτώσεις». Έκθετος ο υπουργός Τόσκας

D19FB3AEC390893A665603904C6B70F7

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο εορτασμός της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί χωρίς επεισόδια και θύματα. Οι γνωστοί κύκλοι αμαύρωσαν για άλλη μια φορά την επέτειο.  Η χρήση φωτοβολίδας ναυτικού τύπου των ειδικών δυνάμεων σε ευθεία βολή προς αστυνομικές δυνάμεις δείχνει ότι υπήρχε το λιγότερο ενδεχόμενος δόλος για σοβαρές σωματικές βλάβες, αν όχι για απώλεια ζωής.

Η Δημοκρατική Ευθύνη δηλώνει την απόλυτη καταδίκη για τα έκτροπα και εύχεται καλή και ταχεία ανάρρωση στην κυρία Τσουκαλά που τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από τη βολίδα των ταραξιών και δίνει μάχη για να αποφύγει τον ακρωτηριασμό.

Σε τέτοιες ώρες και τέτοια περιστατικά θέλουμε να στεκόμαστε στον πόνο του συνανθρώπου και δευτερευόντως να ασκούμε έλεγχο στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συμπτώσεις, αν πρόκειται όντως για τέτοιες, είναι πολύ τρανταχτές για να μην τεθούν τα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα ο οποίος οφείλει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη.

Η τραυματισθείσα δικηγόρος είναι σύμβουλος του Υπουργού κ. Τόσκα και από το 2016 αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

(Η λεπτομέρεια ότι η κα Τσουκαλά αμείβεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παράλληλα ως δικηγόρος έχει πελάτες γνωστούς αντιεξουσιαστές με καταδίκες για τρομοκρατικές ενέργειες δεν μας διαφεύγει διόλου, αλλά δεν θα την αξιολογήσουμε εδώ.)

Ρωτάμε ευθέως τον κ. Τόσκα να απαντήσει επίσημα επιτέλους και όχι με διαρροές στον τύπο:

Α) Η παρουσία της κα. Τσουκαλά στο χώρο των επεισοδίων ήταν στα πλαίσια της επαγγελματικής-υπηρεσιακής της σχέσης με το Υπουργείο και τον Υπουργό;

Β) Αν ναι, αυτό αποτελεί καινούργια πρακτική, να έχουν δηλαδή οι μονάδες της αστυνομίας από δίπλα και έναν σύμβουλο του Υπουργού ως τι, ως «πολιτικό κομισάριο»;

Γ) Αν ναι, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η παρουσία πολιτικού προσωπικού του Υπουργείο σε χώρο και χρόνο έντονων και επικίνδυνων επεισοδίων;

Δ) Αν ναι, πόσο υπεύθυνο είναι να βρίσκεται πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου σε τέτοιες καταστάσεις χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και προστατευτική εξάρτυση;

Αν η κα. Τσουκαλά δεν ήταν εκεί ως εκ της υπηρεσιακής της θέσεως, τότε η παρουσία της εκεί πρόκειται για σύμπτωση, για μια πολύ τραγική σύμπτωση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελάχιστη υπευθυνότητα τον διακρίνει τον ούτως ή άλλως πολιτικά έκθετο κύριο Τόσκα. Μπορεί και σκοπεύει άραγε να εξηγήσει τη συνέβη χθες; Αν όχι για την κοινή γνώμη, τότε για την ευθύνη που φέρει για τους ανθρώπους που εργάζονται γι αυτόν.