Συνέντευξη Τύπου – Γιάννης Μητλιάγκας

IMG 0247

Είμαι ο Γιάννης Μητλιάγκας από την Κοζάνη. Ελεύθερος Επαγγελματίας και  Γ. Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Συμμετέχω στην προσπάθεια γιατί θέλω να μεταφέρω την αγωνία του μέσου Έλληνα, του μέσου επιχειρηματία που αγωνίζεται κόντρα στη γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας, με όπλο τις γνώσεις του, το μεράκι του και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είναι που έχει χαθεί από τον επιχειρηματία, από το μέσο πολίτη της υπαίθρου. Από αυτόν που παράγει, μεταποιεί & εξάγει για ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και την οικογένεια του.

Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε και να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα.

Αυτή που διαλύσαμε με τα λάθη μας.

Να δημιουργήσουμε μια νέα μεσαία τάξη φτιαγμένη από πιο στέρεα υλικά, αυτά της υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Πως θα το πετύχουμε;

  • Θα το πετύχουμε, με την παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο τους. Νέων ανθρώπων που γνωρίζουν, τολμούν, καινοτομούν, επιχειρούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Έχω τη χαρά να συμμετέχω μαζί με πολλούς άλλους νέους ανθρώπους στη Δυτική Μακεδονία και να στηρίζουμε δυναμικά αυτή την προσπάθεια.
  • Θα το πετύχουμε, με τη ενεργό συμμετοχή των πολιτών αλλά και των φορέων της Περιφέρειας, στο σχεδιασμό και στη χάραξη κάθετων αναπτυξιακών πολιτικών.
  • Θα το πετύχουμε, με την καθοδήγηση την κατάρτιση και την εκπαίδευση των ανθρώπων που αποφάσισαν να γυρίσουν στην περιφέρεια αναζητώντας μια πιο ποιοτική ζωή. Με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι της εξωστρέφειας και της προώθησης των προϊόντων. Αυτών των προϊόντων, που με μεράκι και κόπο παράγονται αξιοποιώντας την πλούσια ελληνική γη και το ζωικό κεφάλαιο σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Για να γίνουν όμως πράξη αυτά που μόλις ανέφερα, χρειάζεται και το πολιτικό μας σύστημα να αλλάξει. Να αναδομηθεί, να ανασυνταχθεί και να αναλάβει επιτέλους το κόστος που του αναλογεί. Όλοι αλλάξαμε, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, εκτός από τους πολιτικούς. Ακόμη και σήμερα το πολιτικό σύστημα σχεδόν εξολοκλήρου κινείται πελατειακά. Λαϊκισμός, δημαγωγία, αμετροέπεια βρίσκονται σε πλήρη έξαρση. Αν δεν περιορίσουμε, αν δεν συνθλίψουμε τις πρακτικές αυτές δεν πρόκειται να χαρούμε τη χώρα μας, τον ήλιο, τα νησιά και τα βουνά μας.

Για αυτό χρειάζεται ορθολογισμός, ρήξη με κάθε τι αναχρονιστικό που κρατά την κοινωνία δέσμια και αναγκάζει τους νέους να φεύγουν από τη χώρα τους.

Πρέπει να τολμήσουμε, να πείσουμε για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, όχι διαχωρίζοντας  την κοινωνία, αλλά απομονώνοντας πρακτικές και νοοτροπίες που έρχονται από τα παλιά.

Ο επίλογος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τη φράση ενός αρχαίου φιλοσόφου και προγόνου μας, του Πιττακού από τη Μυτιλήνη. «Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν’ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους.»

Και αυτό είναι ευθύνη μας. Δημοκρατική Ευθύνη.