Συνέντευξη Τύπου – Δημήτρης Γκιόκας

IMG 0221

Διάγουμε τον 7ο χρόνο της κρίσης και οι πολιτικές ηγεσίες που κλήθηκαν να αναλάβουν τις τύχες της χώρας αποδείχθηκαν τελείως ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση. Δεν μπόρεσαν να συντάξουν ένα σχέδιο εξόδου από τη δύσκολη θέση, ενώ ενδιαφέρθηκαν μόνο για τη δική τους επιβίωση και την προάσπιση των συμφερόντων της κομματικής τους πελατείας.

Στο κομμάτι των δαπανών, επέβαλαν οριζόντιες, τυφλές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά έχουν αφήσει ανέγγιχτες δαπάνες που αφορούν πελατειακές σχέσεις και κομματικούς φίλους. Το οικτρό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι από τη μία οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια) να υπολείπονται του μέσου όρου των ευρωπαϊκών κρατών και από την άλλη οι λοιπές δαπάνες γενικής κυβέρνησης να είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Διατηρούμε λοιπόν ένα παχύδερμο, σπάταλο κράτος και δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για σχολεία και νοσοκομεία.

Εμείς απορίπτουμε αυτή τη λογική.Προτείνουμε εξοικονόμηση δαπανών με στοχευμένες ενέργειες, όπως είναι 1) η ενοποίηση/συγχώνευση των κατακερματισμένων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών και 2) η διασύνδεση των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων του δημοσίου, ώστε να μειωθούν οι εστίες αδιαφάνειας και να βελτιωθεί ο συντονισμός και το επιτελικό έργο της δημόσιας διοίκησης.

Στο κομμάτι της φορολογίας, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις μεταφέρονται η μία μετά την άλλη στο εξωτερικό, νοικοκυριά και επαγγελματίες έχουν γονατίσει. Φίλος μου λογιστής με ενημέρωσε πώς κάθε εβδομάδα 10 εταιρείες απευθύνονται για να μάθουν τις απαιτούμενες διαδικασίες μεταφοράς της έδρας τους στη Βουλγαρία ή την Κύπρο. Οι μισές από  αυτές τελικώς μεταφέρονται. Παρότι έχουν επιβληθεί σωρευτικά πάνω από €30 δις νέοι φόροι τα τελευταία 6 χρόνια, τα φορολογικά έσοδα του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά έχουν μειωθεί κατά €5 δις έναντι του 2009.

Θα επιδιώξουμε την αντικατάσταση του σημερινού χαοτικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο καλλιεργεί την αδιαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, με ένα σύστημα ΑΠΛΟ, ΣΤΑΘΕΡΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΔΙΚΑΙΟ. Προτείνουμε λοιπόν ΕΝΙΑΙΟ φορολογικό συντελεστή 20% παντού: i) στα κέρδη των επιχειρήσεων, ii) στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και iii) στον ΦΠΑ (με ελάχιστες εξαιρέσεις, πχ. στον τουρισμό). Με αυτό τον σύστημα στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία φυσικά θα επιτευχθεί και με άλλες δράσεις, όπως πχ με την υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων και την εξόφλησής τους χωρίς μετρητά.

Επίσης, προτείνουμε συγκεκριμένα αναπτυξιακά κίνητρα: 1) κάθε επιχείρηση που επιστρέφει την έδρα της στην Ελλάδα θα απολαμβάνει για 3 χρόνια μειωμένο φορολογικό συντελεστή 15%, 2) όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, για το υπερβάλλον κέρδος τους ο φόρος θα είναι μειωμένος στο 10% (ισχύς 3 χρόνια) και 3) για κάθε επιπλέον πρόσληψη στην οποία προχωρούν, οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μειωμένες 50% για τα επόμενα 3 χρόνια.

Τέλος για τον ΕΝΦΙΑ, εισηγούμαστε 1ον) ο συμπληρωματικός φόρος να συμψηφίζεται με το φόρο μεταβίβασης, 2ον) να λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου στον προσδιορισμό του φόρου και 3ον) τα έσοδα από το φόρο ακινήτων να μεταβιβάζονται στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης και ανταποδοτικότητας τους προς όφελος των πολιτών.

Έχουμε το σχέδιο, τη γνώση και τη βούληση να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη και θα μας αποδεσμεύσει από μνημόνια και επιτηρήσεις.