ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ για τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

1) Ανδρομίδα Μαρία του Ιωάννη, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού,

2) Ανδρώνη Ελένη του Νικολάου, Δικηγόρος,

3) Αντωνιάδης Νικόλαος του Αναστασίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

4) Βαγενά-Παλαιολόγου Ευαγγελία (Εύη), επίτιμη δικαστής, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικαστών,

5) Βαρβιτσιώτης Δημήτριος του Ιωάννη, ιδιωτικός υπάλληλος,

6) Βενέτης Ευάγγελος του Χρήστου, Διεθνολόγος-Ερευνητής-Καθηγητής,

7) Βίτσα Ευθαλία (Θάλεια) του Ανδρέα, ιδιωτική υπάλληλος,

8) Βρεττού Κλειώ του Ευσταθίου, ιατρός κυτταρολόγος,

9) Γαργάλα-Μάγγου Αικατερίνη του Σωτηρίου, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια,

10) Γεροντίδου-Σαββίδου Σοφία του Παναγιώτη, ιδιωτική υπάλληλος,

11) Γεωργαλής Αθανάσιος (Νάσος) του Δημητρίου, Δικηγόρος,

12) Ζαβίτσας Σπυρίδων του Γεωργίου, Δικηγόρος,

13) Ζαφείρης Σπυρίδων του Κωνσταντίνου, επιχειρηματίας,

14) Ζαφειρόπουλος Δημήτριος του Βασιλείου, Αντιστράτηγος στρατιωτικής δικαιοσύνης ε.α.,

15) Θεοδωρόπουλος Σωτήριος του Κωνσταντίνου, καθηγητής Πανεπιστημίου,

16) Ιγνατιάδης Αναστάσιος του Μιχαήλ, υπάλληλος ΔΕΥΑΒ,

17) Καλλές Δημήτριος του Ηλία, καθηγητής Πανεπιστημίου (ΕΑΠ),

18) Καρρά Γλυκερία του Ελευθερίου, Δρ. Θεωρητικής Φυσικής,

19) Κουρκούτας Δημήτριος του Νικολάου, Δικηγόρος,

20) Κρόκος Ιωάννης του Παναγιώτη, Μαθηματικός – Πολιτικός Μηχανικός,

21) Κωνσταντινίδη Ιουλία του Παναγιώτη, καθηγήτρια πιάνου,

22) Λιαποπούλου Μαρία του Αποστόλου, στέλεχος εκδοτικών επιχειρήσεων,

23) Mαθάς Ευάγγελος του Χρήστου-Μηνά, μηχανολόγος μηχανικός,

24) Μαρκογιαννοπούλου-Φόχα Ελένη του Κωνσταντίνου, Ιατρός Καρδιολόγος, PhD Πανεπιστημίου Γενεύης, Ερευνήτρια,

25) Μητλιάγκας Ιωάννης του Πάσχου, ελεύθερος επαγγελματίας, ,

26) Μπαρμακέλλη Ολυμπία του Ιωάννη, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπαθολόγος,

27) Μπράχου-Ξενάκη Ζωή του Κωνσταντίνου, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Χειρουργός,

28) Ξενοδόχου-Λιβανού Ευμορφία (Εύη) του Ζαχαρία, επιχειρηματίας,

29) Παπαδόπουλος Δημήτριος του Θεοδώρου, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος,

30) Παπαδοπούλου Θελξιόπη (Λίλιαν) του Κωνσταντίνου, χημικός,

31) Παπαχρηστοπούλου Ευγενία (Τζένη) του Δημητρίου, Ψυχολόγος – Κλινική Νευροψυχολόγος PhDc,

32) Πατσουλές Μάριος του Γεωργίου, Γεωλόγος – Μηχανικός Ταμιευτήρων Πετρελαίων,

33) Σαββίδης Βασίλης του Παναγιώτη, Νομικός-Διεθνολόγος,

34) Στεργιόπουλος Κωνσταντίνος του Μιχαήλ, ιδιωτικός υπάλληλος,

35) Τσάτσης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, ιατρός νευροχειρουργός – νευροεπιστήμονας,

36) Τσελέντης Ιωάννης του Γερασίμου, ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης,

37) Τσιμή-Ντουμάζιου Αλεξάνδρα του Χαραλάμπους, συνταξιούχος Γεωπόνος – Χημικός,

38) Φασούλας Βασίλειος του Φιλίππου, δικηγόρος,

39) Φράγκος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών,

40) Χατζηδιάκου Θίσβη του Ευστρατίου-Μαρίου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,

41) Χριστοδούλου Δημήτριος του Ιωάννη, συνταξιούχος ΙΚΑ, πρώην στέλεχος ΜΕΑ στην Ε.Ε.,

42) Ψυχάρης Σαράντος του Ιωάννη, Καθηγητής Α.Ε.Ι.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

1) Ανδρομίδα Μαρία του Ιωάννη, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού,

Ζει στον Κορυδαλλό. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και αρχιτεκτονική χώρου σε Δημόσιο ΙΕΚ. Δουλεύει ως ελέυθερος επαγγελματίας στο χώρο της διακόσμησης εσωετρικών και εξωτερικών χώρων. Έχει εργαστεί σε ιδωτικές εταιρίες, ως συνεργάτης σε ελεύθερους επαγγελματίες και έχει δράση στον εθελοντισμό.

 

2) Ανδρώνη Ελένη του Νικολάου, Δικηγόρος,

Η Ελένη Ανδρώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LL.M in European Community Law) από το Leiden University School of Law (Λέιντεν, Ολλανδία) με ειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι Δικηγόρος από το 2001 – Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Βρυξελλών. Έχει εργασθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο γραφείο του Προέδρου του Δικαστηρίου) καθώς και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λουξεμβούργο παράλληλα με τα καθήκοντά της συμμετείχε στις εργασίες του Δικαστηρίου για τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και ειδικεύεται στο διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, στο δίκαιο της υγείας καθώς και στο δίκαιο ανταγωνισμού. Έχει εργασθεί στη Νομική Υπηρεσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και στον ιδιωτικό τομέα ως δικηγόρος σε θέματα απελευθέρωσης τηλεπικοινωνιακών αγορών. Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης στο γραφείο Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με ειδίκευση σε θέματα ανταγωνισμού καθώς και λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού νόμου περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού (Ν.3959/2011). Από το 2012 είναι η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των Ιδιωτικών Νοσοκομείων στην Ελλάδα και είναι μέλος του ευρωπαϊκού συνδέσμου ιδιωτικών κλινικών «European Union of Private Hospitals (UEHP)».

 

3) Αντωνιάδης Νικόλαος του Αναστασίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Κατάγεται από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων, με προσφυγικές μικρασιατικές ρίζες. Έχει μεγαλώσει και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2000 ζει και εργάζεται στην Άρτα όπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (ΑΠΘ 1987) και Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (University of Michigan, 1992). Έχει εργασθεί ως Μηχανικός Πληροφορικής στο Αττικό Μετρό και στον ΟΤΕ.

 

4) Βαγενά-Παλαιολόγου Ευαγγελία (Εύη), επίτιμη δικαστής, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικαστών, Πρ. Πρόεδρος Εφετών.

Επίτιμη δικαστής. Δρ. Εγκληματολογίας Μέλος ΔΣ MEDEL [ Ένωση Ευρωπαίων δικαστών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες] Tέως πρόεδρος Ε.Ελ.Δ.Λ.Δ.Ε. [Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες]

 

5) Βαρβιτσιώτης Δημήτριος του Ιωάννη, ανώτατο στέλεχος ιδιωτικής εταιρίας,

Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1960. Διπλωματούχος Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με MSC στην Περιβαλλοντική Βιομηχανία. Κατέχει επίσης Msc Διοίκησης και Οικονομικών και MSc της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Επιπτώσεις Περιβαλλοντικών παραγόντων στην Υγεία. Είναι Dr* (2019) στην ίδια Σχολή για σχετικό θέμα. Πάνω από 15 έτη έχει εργαστεί στην βιομηχανία ως Διευθυντής Εργοστασίων, ή Διευθυντής παραγωγής στον τομέα των τροφίμων (1986-1999). Διετέλεσε Πρόεδρος, Διοικητής και Αναπληρωτής Διοικητής σε μεγάλα Δημόσια Νοσοκομεία Αθηνών και Περιφέρειας (1999-2010). Υπήρξε συντονιστής περιβαλλοντικών έργων σε συνεργασία με την Ernst & Young (1995-2001). Διευθυντής εργοστασίων της Solar Cells Hellas και επικεφαλής του R&D team (2010-2011). Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών (C.O.O.) του Ομίλου Solar Cells Hellas (2011 και μετέπειτα). Ο Όμιλος έχει κύρια κατεύθυνση δραστηριοτήτων την παραγωγή, εγκατάσταση και εκμετάλλευση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, Αιολικά και λοιπές ΑΠΕ. Είναι γραμματέας του ΣΕΦ (Φωτοβολταϊκά) και στο ΕΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ (Αιολικά). Έχει υπηρετήσει σε πολλές βαθμίδες την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Ενεργειακών πόρων της Δημοκρατικής Ευθύνης

 

6) Βενέτης Ευάγγελος του Χρήστου, Διεθνολόγος-Ερευνητής-Καθηγητής,

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος και Τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της Δημοκρατικής Ευθύνης. Είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, στρατηγιστής, πολιτικός αναλυτής, πολιτισμικός διαμεσολαβητής στο μεταναστευτικό, συνεργάτης κέντρων έρευνας και πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδας, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας. Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε και διεξήγαγε έρευνα επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας και αργότερα στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, Βανκούβερ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη σχέση της Ευρώπης με τον ισλαμικό κόσμο. Έχει συγγράψει δεκαέξι (16) βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων στα ανωτέρω ερευνητικά πεδία.

 

7) Βίτσα Ευθαλία (Θάλεια) του Ανδρέα, ιδιωτική υπάλληλος,

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδές στις ειδικές τραπεζικές εργασίες και ως διοικητικό στέλεχος αθλητισμού. Πραγματοποιεί σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις του αθλητισμού και του τουρισμού σε Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Έχει επίσης εργαστεί στις Ολυμπιακές Αερογραμμές και σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των τροφίμων και της εστίασης. Έχει ασχοληθεί ενεργά  με τον εθελοντισμό στον αθλητισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, καθώς και στη βοήθεια των ηλικιωμένων.

Ομιλεί τα αγγλικά άπταιστα και τα γερμανικά και τουρκικά σε καλό επίπεδο.

Το πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας τεσσάρων κοριτσιών. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός του Πολεμικού Ναυτικού και η μητέρα της ιδιωτική υπάλληλος. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, δίδυμα, αγόρι και κορίτσι τρεισήμισι ετών.

8) Βρεττού Κλειώ του Ευσταθίου, ιατρός κυτταρολόγος,

 

9) Γαργάλα-Μάγγου Αικατερίνη του Σωτηρίου, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια,

Ζει στο Βόλο όπου εργάζεται ως μάχιμη δικηγόρος από το 1996 μέχρι και σήμερα με ειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο. Είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Βάιο Μάγγο κι έχουμε μια κόρη την Στελλίνα, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και υπεύθυνη τυ Τομέα Ισότητας. Αγωνίστηκε επιτυχώς ως υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ το 2014. Μέλος των PES Activists Greece. Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ Μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Εθελόντρια στο Ορφανοτροφείο Βόλου και ασκούμενη στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Βόλου, στα πλαίσια της άσκησής μου, του προγράμματος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του ΠΕΣΥΠ-ΑΣΠΑΙΤΕ. Μέντορας Θεσσαλίας στο πρόγραμμα «Δίκτυο «Ελένη Σκούρα» | Γυναίκες στην Πολιτική» του ΚΕΘΙ. Αρθρογραφεί στον τοπικό και εθνικό τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις και ημερίδες για κοινωνικά θέματα. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων ειδικού νομικού περιεχομένου και παρευρίσκομαι σ’ όλες τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών φορέων της πόλης

 

10) Γεροντίδου-Σαββίδου Σοφία του Παναγιώτη, ιδιωτική υπάλληλος,

 

11) Γεωργαλής Αθανάσιος (Νάσος) του Δημητρίου, Δικηγόρος,

Ο Αθανάσιος Γεωργαλής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Σπούδασε Νομική (LL.B) στο University of South Wales του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1998) βρέθηκε στο Umeå της Σουηδίας
επιχορηγούμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκεί ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Συνέχισε με Μεταπτυχιακές Σπουδές “Διεθνούς Εταιρικού Δικαίου” (LL.M) στο
King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η εργασία του για τις “Νομικές Συνέπειες του Κοινού Νομίσματος (Ευρώ)”
βραβεύθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού Δικαίου,
το οποίο και εκπροσώπησε στη συνέχεια στο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκού Δικαίου
F.I.D.E. που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, τον Ιούνιο του 2000,
υπό την αιγίδα της Προέδρου της Φιλανδικής Δημοκρατίας.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Νομικής
(Postgraduate Law Society) του King’s College του Λονδίνου κατά την
περίοδο 1999-2000. Εξελέγη για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος Ευρυτανίας
σε ηλικία μόλις 26 ετών τον Οκτώβριο 2002 και επανεξελέγη στην ίδια θέση
τον Οκτώβριο 2006. Το 2007 και το 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας.
Από το 2010 έως το 2013 διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΤ.

12) Ζαβίτσας Σπυρίδων του Γεωργίου, Δικηγόρος,

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 Απόφοιτος Κολεγίου Αθηνών Τελείωσε την Νομική του Παν/μίου του ESSEX 2005 Έλαβε MASTER στο Ναυτιλιακό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο απο το Παν/μιο του Λονδίνου [USL] 2006 και Νομική πρακτική εξάσκηση απο το [BPP] London University 2007 Εργάζεται ως Δικηγόρος στην Νομική Εταιρεία DENTONS στο Λονδίνο με αντικείμενο το Ναυτιλιακό και Αεροπορικό Δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγγλίας-Ουαλίας Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 

13) Ζαφείρης Σπυρίδων του Κωνσταντίνου, επιχειρηματίας,

Γεννημένος το 1973 στην Αθήνα, μετοίκησε το 2011 στα Ιωάννινα. Οι σπουδές του είναι στη λογιστική και μιλάει καλά αγγλικά. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας από το 1996 σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες και από το 2011 ως επιχειρηματίας στον ίδιο κλάδο. Είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στον Ε. Ε.ΣΥ.Μ.. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί ενεργά με το κίνημα κατά του παθητικού καπνίσματος στην Ελλάδα μέσω σχετικής ΜΚΟ. Είναι Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης. 14) Ζαφειρόπουλος Δημήτριος του Βασιλείου, Αντιστράτηγος στρατιωτικής δικαιοσύνης ε.α., Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) και του Νομικού Τμήματος του ΑΠΘ (1980). Περαιτέρω, είναι κάτοχος Master of Laws στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Του Πανεπιστημίου Λονδίνου (1993). Από τον Ιανουάριο του 1981, υπηρέτησε σε διάφορες δικαστικές και διοικητικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δικαστικές θέσεις, στις οποίες υπηρέτησε, ήταν οι θέσεις του Βοηθού Επιτρόπου, του Ανακριτή, του Δικαστή, του Εισαγγελέα (στο Αεροδικείο Αθηνών και στο Ναυτοδικείο Πειραιά), του Προέδρου του Αεροδικείου Αθηνών και του Στρατοδικείου Αθηνών, του Δικαστή, του Αντεισαγγελέα και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου (Στρατιωτικού Εφετείου). Οι διοικητικές θέσεις, στις οποίες υπηρέτησε, ήταν οι θέσεις του Νομικού Συμβούλου στη Δνση Έργων (Γ5) του ΓΕΑ, στο Νομικό Γραφείο ΓΕΕΘΑ και στο Γραφείο Διεθνούς Δικαίου ΓΕΕΘΑ. Περαιτέρω, υπηρέτησε στη Δνση Δικαστικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Λευκωσία) και στην ΕΛΔΥΚ/3/1, ως Νομικός Σύμβουλος. Είναι συγγραφέας βιβλίου επί του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, το οποίο έγραψε, με δύο άλλους στρατιωτικούς δικαστές, τον Απρίλιο του 1996 και το οποίο διαδόθηκε ευρέως στις Ε.Δ. Δίδαξε Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, σε διάφορα επίπεδα. Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων. Είναι παντρεμένος με τη Μάνια Αλεξίου και έχει δύο γιούς.

 

15) Θεοδωρόπουλος Σωτήριος του Κωνσταντίνου, καθηγητής Πανεπιστημίου,

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με καταγωγή από τη Ρίζα Ναυπακτίας. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Στοκχόλμης της Σουηδίας. Εργάστηκε πολλά χρόνια σαν Οικονομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών κατά την προενταξιακή περίοδο της χώρας στην ΟΝΕ, με αντικείμενα τη Δημοσιονομική πολιτική, την κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού, και το σχεδιασμό των διαρθρωτικών αλλαγών σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης της χώρας για ένταξη στην ΟΝΕ. Συμμετείχε επίσης ως σύμβουλος, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της περιόδου εκείνης, στα Υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας, όπου διετέλεσε και Περιφερειάρχης Υγείας Δυτικής Ελλάδος μέχρι το 2004. Κύρια σημερινά επιστημονικά ενδιαφέροντα του είναι τα Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οικονομικά της Ρύθμισης, Δημόσια Οικονομικά και οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στη Ναυτιλία. Είναι συγγραφέας βιβλίων και πολλών επιστημονικών άρθρων στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

 

16) Ιγνατιάδης Αναστάσιος του Μιχαήλ, υπάλληλος ΔΕΥΑΒ,

Γεννήθηκε το 1985 στη Βέροια. Το 2003 πραγματοποίησε την πρακτική άσκηση στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Ημαθίας. Από το 2008 έως το 2011 εκπαιδεύτηκε ως Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών. Από το 2011 εργάζεται στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Βέροιας στο τμήμα Προσωπικού. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) του Δήμου Βέροιας και συμμετείχε σε διάφορες περιβαλλοντικές, εθελοντικές και κοινωνικές Δράσεις όπως το Aliakmonas River Youth Festival (2008 – 2011), την ενημέρωση-εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑIDS, όπως και στο Τοπικό Συμβούλιο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού της Βέροιας σαν υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Έχει συμμετάσχει στα κοινά και έχει υπάρξει υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Βουλευτής του Νομού Ημαθίας. Είναι μέλος στο σωματείο της επιχείρησης που εργάζεται, Πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βέροιας και Αναπληρωτής Γραμματέας στο Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Βέροιας. Από τον Μάιο του 2018 και την 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης συμμετέχει ως μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Ευθύνης, καθώς στους τομείς Αυτοδιοίκησης, Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

 

17) Καλλές Δημήτριος του Ηλία, καθηγητής Πανεπιστημίου (ΕΑΠ),

Ο Δημήτρης Καλλές γεννήθηκε το 1969 στο Βόλο και ζει στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Εφαρμογές» και διευθύνει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Πληροφορική. Έχει Δίπλωμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1991) και Διδακτορικό από τοUMIST του Πανεπιστημίου Manchester της Αγγλίας (1995). Έχει ερευνητική, διδακτική, διοικητική και επαγγελματική εμπειρία, στο ΕΑΠ και σε άλλους οργανισμούς (ευρωπαϊκούς, εθνικούς, ιδιωτικούς και πανεπιστημιακούς) και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, στην οποία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενδιαφέρεται κυρίως για την καλλιέργεια της ισορροπίας ανάμεσα στην κοινωνική πρόοδο και στην ατομική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Πιστεύει πως αυτό είναι εφικτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ελπίζει πως είναι εφικτό και σε ελληνικό επίπεδο. Αν και αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της κεντρικής εξουσίας μιας κοινωνίας, θεωρεί ότι αυτή πρέπει να ενισχύει την αυτοτέλεια των ατόμων, των ομάδων και των επιχειρήσεων. Αποδέχεται, συνεπώς, ότι επιδιώκει κάτι που είναι δύσκολο.

 

18) Καρρά Γλυκερία του Ελευθερίου, Δρ. Θεωρητικής Φυσικής, πρ. Τραπεζικό Στέλεχος.

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και στο UPMC Paris, με την υποτροφία ERASMUS. Συνέχισε τις σπουδές της, ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο Imperial College London, από όπου και αποφοίτησε με MSc (distinction) και PhD στην Θεωρητική Φυσική. Από το 1998 διετέλεσε στέλεχος της Citi Investment Bank στο Λονδίνο ως και την παραίτησή της το 2007. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010 με τον Γερμανό σύζυγο και τα δύο της παιδιά. Το 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι (11η στην Β’ Αθηνών) από όπου και αποχώρησε το 2016.

 

19) Κουρκούτας Δημήτριος του Νικολάου, Δικηγόρος, 1979 –

Γεννήθηκε στην Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία 2000 – Πτυχίο Νομικής από το Anglia Ruskin University, UK  2002 – Μεταπτυχιακό Νομικής (LLM) στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο από το East Anglia UniversityUK  2003 – Μεταπτυχιακό Νομικής (LLM) στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας από το The George Washington University, USA  2006 – Εργάστηκε ως ασκούμενος για ένα χρόνο στο νομικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (EPO) Μόναχο.   

2008 – Επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί μια 4ετία  2011 –

Δίπλωμα στο Σχέδιο και την Καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών από το The Open University, UK  2016 – Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού (Bachelor) από το The Open University, UK  2019 –

Συνεργάζεται με έγκριτη IP Boutique Law Firm των Αθηνών. Ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας με σημαντική εργασιακή εμπειρία και συνεργασία με μεγάλα δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άριστη γνώση Αγγλικών/Γερμανικών. 

 

20) Κρόκος Ιωάννης του Παναγιώτη, Μαθηματικός – Πολιτικός Μηχανικός,

Γεννήθηκε στην Οκτωνιά Ευβοίας τα δύσκολα χρόνια του ’60. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Ίδρυσε τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό “Αρνός” αρχικά για μαθητές της Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο οποίος εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην ψηφιακή και διαδικτυακή εκπαίδευση καθώς και στην χρήση πολυμέσων στην εκπαίδευση, προσφέροντας σήμερα περί τις 45.000 διαλέξεις σε βίντεο και με 35.000 χρήστες καθημερινά. Έχει συγγράψει και εκδώσει πολλά βιβλία και βοηθήματα για μαθητές και φοιτητές.

 

21) Κωνσταντινίδη Ιουλία του Παναγιώτη, καθηγήτρια πιάνου,

 

22) Λιαποπούλου Μαρία του Αποστόλου, στέλεχος εκδοτικών επιχειρήσεων,

Η Μαρία Λιαποπούλου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη, είναι μητέρα 2 παιδιών και έχει πολυετή εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, στο marketing και στις πωλήσεις στο χώρο του βιβλίου. Μοιράζει τον χρόνο της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοικώντας τα τελευταία 7 χρόνια μεγάλη αλυσίδα πολιτισμού και εκδόσεων. Δυνατά της σημεία είναι, οι διαπραγματεύσεις, η σύναψη εμπορικών συμφωνιών, η αξιολόγηση προσωπικού και ο χρονικός προγραμματισμός μεγάλων projects. Με την ακεραιότητα, την αμεσότητα και τον επαγγελματισμό της, καταφέρνει πάντα να διατηρεί και να προάγει με τον πιο δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο τους στόχους των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζεται, ενώ ταυτόχρονα χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης όλων των συνεργατών εσωτερικών και εξωτερικών, καθώς επίσης και επώνυμων προσώπων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

 

23) Mαθάς Ευάγγελος του Χρήστου-Μηνά, μηχανολόγος μηχανικός,

Γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στην Κω όπου και αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Λύκειο του νησιού. Συνέχισε με σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού – B.Eng., M.Sc. – στην Βρετανία. Σήμερα εργάζεται σε Ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα με αντικείμενο την Εξοικονόμηση Ενέργειας και τις ΑΠΕ. Είναι μέλος του ΤΕΕ και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

 

24) Μαρκογιαννοπούλου-Φόχα Ελένη του Κωνσταντίνου, Ιατρός Καρδιολόγος, PhD Πανεπιστημίου Γενεύης, Ερευνήτρια, Κλινική και Ερευνητική Καρδιολόγος,

Συμμετέχει ενεργά στην έρευνα για την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και είναι εφευρέτης της συσκευής ”BPULS Apparatus”, Μιας μη-επεμβατικής συσκευής που καθορίζει την ελαστικότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων και κατασκευάστηκε από την Standard Instruments Co της Καρλρούης, Γερμανίας, είναι δε κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες. Έχει δεκάδες μελέτες, δημοσιεύσεις και συμμετοχές-ανακοινώσεις σε μεγάλα διεθνή Καρδιολογικά συνέδρια. Έχει πλούσιο και πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Εκλέχθηκε από το 1974 Ισόβιο Μέλος με Υψηλή Διάκριση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Επίσης, ψηφίστηκε από τον «Οικουμενικό Ελληνισμό» ως μία εκ των Κορυφαίων Σύγχρονων Προσωπικοτήτων της Ελλάδας για το έτος 2000.

 

25) Μητλιάγκας Ιωάννης του Πάσχου, ελεύθερος επαγγελματίας,

Γεννήθηκε το 1974 στην Θεσσαλονίκη και κατάγεται από τη Λευκοπηγή Κοζάνης.  Είναι πιστοποιημένος εσωτερικός επιθεωρητής ποιότητας των προτύπων ISO 9001 και OHSAS 18001. Από το 2007 ζει και δραστηριοποιείται στην Κοζάνη ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, έχοντας αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην οργάνωση, διαχείριση και παρακολούθηση επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2014  η επιχειρηματική του δραστηριότητα έχει επεκταθεί γεωγραφικά και θεματικά στην Κεντρική Μακεδονία & τη Θεσσαλία μέσω στρατηγικών συνεργασιών, με αντικείμενο την διαμόρφωση, τον συντονισμό, τη διαχείριση-υλοποίηση συνεργατικών έργων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης στο οποίο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 2011 έως το 2017. Συμμετέχει ως μέλος στα Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και του cluster βιοενέργειας και περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) καθώς και στην επιτροπή παρακολούθησης του ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον είναι μέλος της νεοσύστατης γνωμοδοτικής επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Ν.4399/16.

 

26) Μπαρμακέλλη Ολυμπία του Ιωάννη, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπαθολόγος,

Η Ολυμπία Μπαρμακέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (με ψυχολογική κατεύθυνση) της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, το 1993. Το 1997 απέκτησε στις ΗΠΑ τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ως Παθολόγος Λόγου-Ομιλίας στο Hunter College της Νέας Υόρκης. Το 1998 έγινε κάτοχος της Βεβαίωσης Κλινικής Επάρκειας (CCC) από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Λογοπαθολόγων & Ακοολόγων (ASHA), την οποία διατηρεί έως και σήμερα. Εργάστηκε σε ιδιωτικά και δημόσια πλαίσια των ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Από το 2000 έως 2009 ασχολήθηκε με διαταραχές φωνής και κατάποσης παιδιών και ενηλίκων στα τμήματα Φωνής και Κατάποσης των Νοσοκομείων, «Ερρίκος Ντυνάν» και του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών». Διετέλεσε ιδρυτικό και διοικητικό μέλος καθώς και υπεύθυνη του επιστημονικού ελέγχου του «Κέντρου Φωνής & Κατάποσης, Αθηνών-VSC», από το 2010 έως το 2015 . Συνεργάζεται με ιατρούς από τις παιδιατρικές κλινικές του ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ, όπου και παρακολουθεί βρέφη και παιδιά με διαταραχές σίτισης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και εκδηλώσεις με σχετική θεματολογία. Συμμετείχε ως διοικητικό μέλος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοθεραπευτών και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου για την Αφασία. Σήμερα βασική της εξειδίκευση αποτελεί η αντιμετώπιση της παιδιατρικής δυσφαγίας. Διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στη δυτική Αττική, όπου ήταν υπεύθυνη διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης διαταραχών λόγου και ομιλίας από το 2005 έως το 2017.

27) Μπράχου-Ξενάκη Ζωή του Κωνσταντίνου, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Χειρουργός,

Γεννήθηκε το 1953. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής από το1978 και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία στο Νοσοκομείο Αθηνών «Έλενα Ελ. Βενιζέλου». Υπηρετεί στο δημόσιο από το 1979. Το 1988 διορίστηκε Συντονίστρια Διευθύντρια της Μ/Γ Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας, απ’ όπου και κατάγεται, και ακολούθως μετατέθηκε το 1995 ως Συντονίστρια Διευθύντρια της Μ/Γ Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» όπου και υπηρετεί ως σήμερα. Είναι μέλος της Ελληνικής Μ/Γ Εταιρίας. Η προσφορά της στο χώρος της υγείας ως Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος είναι μεγάλη, με συμμετοχές στις τοπικές οργανώσεις, συλλόγους και σχολεία, ομιλίες και παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Είναι έγγαμη, μητέρα δύο παιδιών 28 και 36 ετών.

 

28) Ξενοδόχου-Λιβανού Ευμορφία (Εύη) του Ζαχαρία, επιχειρηματίας στον χώρο του Real Estate,

Γεννήθηκε στην Αράχωβα Βοιωτίας. Ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα Αττικής από το 1980. Είναι σύζυγος του Ιωσήφ Λιβανού και έχουν έναν γιο, απόφοιτο σπουδών Κοινωνιολογίας και κάτοχο Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία, από το 1998, στον κλάδο των Μεσιτικών Υπηρεσιών Ακινήτων και στη Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας. Κατέχει την Πιστοποίηση το Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών.

Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα της HB-JEM International και οδήγησε την εταιρεία σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κυρίως στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με έμφαση στις επιχειρηματικές συνεργασίες και στην προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας παρέχοντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Όπως αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ανάπτυξης και επένδυσης και υπηρεσίες μάρκετινγκ.

29) Παπαδόπουλος Δημήτριος του Θεοδώρου, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος,

Έχει πολύχρονη και έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στη Μεσσηνία και σε όλη τη χώρα στον τομέα των τεχνικών έργων. Έχει σπουδές Πολιτικού Μηχανικού και Συγκοινωνιολόγου, καθώς και ειδικευμένες σπουδές στα λιμενικά έργα. Έχει επιβλέψει και εργαστεί σε μεγάλα έργα και έχει υπάρξει μηχανικός της Μητροπόλεως Καλαμάτας, καθώς και του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Έχει εργαστεί επίσης ως σύμβουλος τραπεζών στον τομέα και ως πραγματογνώμονας στα δικαστήρια.

Ομιλεί τα Ιταλικά και τα Αγγλικά. Είναι νυμφευμένος με την Ηρώ Γκίζα-Φλέσσα.

30) Παπαδοπούλου Θελξιόπη (Λίλιαν) του Κωνσταντίνου, χημικός, Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και την Ικαρία. Σπουδές-Επαγγελματική Σταδιοδρομία Σπούδασε Χημικός στην Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως Βιοχημικός στο Βιοχημικό εργαστήριο του Νοσοκομείου “Σωτηρία ” και στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά. Πολιτικές Δραστηριότητες Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου 2002 -2010 και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο των παιδικών σταθμών Αθηνών ( ΙΒΣΑ 1996-2001) και των παιδικών σταθμών Π. Φαλήρου (2002- 2010) Κοινωνικές Δραστηριότητες Πρόεδρος στον Πολιτιστικό φορέα, Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής “ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ” από το 1996, ο οποίος ασχολείται με τη διατήρηση και τη διάδοση των παραδόσεων της πατρίδας μας με σημαντικές εκδηλώσεις και διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (2005-2015), το οποίο φιλοξενεί ορφανά και άπορα κορίτσια. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, που εκπροσωπεί 450 Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συλλόγους και Αδελφότητες της Ηπειρώτικης Αποδημίας από τον Απρίλιο του 2019. Μέλος του αγωνιστικού μπριτζ από το 2005.

 

31) Παπαχρηστοπούλου Ευγενία (Τζένη) του Δημητρίου, Ψυχολόγος – Κλινική Νευροψυχολόγος PhDc,

Σπούδασε Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κλινική Νευροψυχολογία» της Ιατρικής Αθηνών. Σήμερα, είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία για 31 έτη και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Επισμηναγού. Τα τελευταία πέντε χρόνια υπηρέτησε σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού με κύρια ενασχόληση τις γνωστικές αξιολογήσεις παιδιών και εφήβων. Παράλληλά ασκούσε και τα καθήκοντα της και στους ενήλικες με νευρολογικές νόσους. Σήμερα ιδιωτεύει με την ίδια ενασχόληση. Κύριο ενδιαφέρον της είναι τα ευαίσθητα θέματα της υγείας και οι επιπτώσεις που έχουν τόσο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του ατόμου που νοσεί όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Στόχος της είναι η προώθηση των θεμάτων των ευαίσθητων ηλικιών στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 

32) Πατσουλές Μάριος του Γεωργίου, Γεωλόγος – Μηχανικός Ταμιευτήρων Πετρελαίων,

Τελευταία πενταετία : Μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.ΔΕΣΦΑ. Τα προηγούμενα χρόνια: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού και Τεχνολογικού Ινστιτούτου Βιομηχανικών εφαρμογών Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδρυτικό μέλος του ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ως Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΠ-ΕΚΥ, διοργάνωσε με επιτυχία τον Α’ γύρο παραχωρήσεων της Ελλάδας προβάλλοντας ο ίδιος και σε διεθνή κλίμακα το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας Project manager έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτουμένων και από εταιρείες πετρελαίου μέσω των οποίων ανέπτυξε τεχνολογικές καινοτομίες εστιασμένες στη βελτιωμένη παραγωγή σε ταμιευτήρες υδρογονανθράκων Έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια για την πορεία της έρευνας και εκμετάλλευσης ταμιευτήρων πετρελαίου και τις προοπτικές που διαγράφονται για την Ελλάδα, με σκοπό να περάσει σκυτάλη τεχνογνωσίας στις νεότερες γενιές Το 2010 σε αντίστοιχο εθνικό συνέδριο ανακοίνωσε για πρώτη φορά, με άλλους εγκρίτους συνάδελφους του, τεκμηριωμένη μελέτη για τα κοιτάσματα της Μεσογείου Έχει συνεργαστεί με πολλές και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στη Βορειά Θάλασσα, Αγγλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λιβύη, Γαλλία κλπ. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού τίτλου που εκπόνησε σε Αγγλία και Νορβηγία αντίστοιχα. Έχει δημοσιεύσει άνω των διακοσίων επιστημονικών εργασιών για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και περιβάλλον. Με τις καθαρά τεχνοκρατικές εισηγήσεις του έχει ουσιαστικά συντελέσει στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε βασικούς με νέες τεχνολογίες τρόπους βελτίωσής της παραγωγής πετρελαίου σε πολύ δύσκολους ταμιευτήρες.

 

33) Σαββίδης Βασίλης του Παναγιώτη, Νομικός-Διεθνολόγος,

Γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και έζησε στην Καλαμαριά. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο. Μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Πολιτικής στο Μοντερέυ, Καλιφόρνια, με ειδίκευση στη μη-διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Δικηγόρος, μέλος του ΔΣΘ από το 2004. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό το 2006. Έκανε πρακτική στο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό και εργάστηκε στο Διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) στη Βιέννη από το 2010 ως το 2013. Το 2016 ολοκλήρωσε τις σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και απέκτησε μεταπτυχιακό MSc in Management. Είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Δημοκρατικής Ευθύνης.

 

34) Στεργιόπουλος Κωνσταντίνος του Μιχαήλ, ιδιωτικός υπάλληλος,

Επιχειρησιακός Διευθυντής μεγάλου ομίλου ιδιωτικών νοσοκομείων, DPO/Σύμβουλος Διοίκησης δικτύου μονάδων φροντίδας ατόμων με άνοια και μέλος της Επιτροπής Αμεροληψίας διεθνούς οργανισμού πιστοποιήσεων. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Βορείου Αιγαίου, Διοικητικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία. Κατά τη 18ετή παραμονή του στις ΗΠΑ, υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων και δίδαξε στατιστική και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Texas. Είναι κάτοχος ΜΒΑ, πτυχίου Ψυχολογίας και πτυχίου Μαθηματικών από το University of Texas at El Paso. Προσφάτως εκπαιδεύθηκε ως DPO για τα θέματα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Ομιλεί άριστα αγγλικά και ισπανικά.

 

35) Τσάτσης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, ιατρός νευροχειρουργός – νευροεπιστήμονας,

Ο Νίκος Τσάτσης γεννήθηκε το 1959 και κατάγεται από την Θεσπρωτία. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Νευροχειρουργική και Τραυματιολογία. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην Μ. Βρετανία όπου και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Φιλοσοφία, στην Βιοηθική, στην Θεραπεία του Άλγους και στις Νευροεπιστήμες. Έχει διατελέσει μέλος του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού του University of Surrey, London. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος στον Δήμο Αχαρνών.

 

36) Τσελέντης Ιωάννης του Γερασίμου, ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης,

Ο Γιάννης Τσελέντης καθηγητής Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Παρασιτολογίας και Τροπικών νόσων στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού, έχει διαγράψει αξιόλογη πορεία, ως ακαδημαϊκός, ερευνητής και εμπειρογνώμων, με περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 3.500 αναφορές. Σύμφωνα με τα δεδομένα των Βιοϊατρικών Εμπειρογνωμόνων (Biomed Experts) κατέχει υψηλές κατατάξεις σε δύο χώρες (13η θέση στην Ελλάδα, 6η στην Κύπρο) και ακόμα καλύτερες θέσεις κατάταξης σε παγκόσμιο επίπεδο ως εμπειρογνώμων του βακτηρίου Coxiella burnetii (15η θέση), στη Rickettsia conorii (8η θέση), στη νόσο του πυρετού Q (8η θέση) και του ενδημικού τύφου (3η θέση). Από το 1982 συμμετέχει σε διακυβερνητικές ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ελληνικών Θεσμών Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές και οι περιβαλλοντικές κρίσεις. Παράλληλα με την έρευνα και την δραστηριότητα εμπειρογνωμοσύνης είχε ενεργή συμμετοχή από το 1982 μέχρι το 1999 στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία (COMAC Επιδημιολογίας) στην οποία πρότεινε να ενσωματωθούν στα αντικείμενα της COMAC τα λοιμώδη νοσήματα, πρόταση την οποία απεδέχθη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόρροια τούτου υπήρξε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση κοινού Workshop Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το AIDS και ένα Workshop στην Κρήτη με θέμα την αναβάθμιση της Επιδημιολογίας. Συντονιστής αυτού ήταν ο καθηγητής Γ. Τσελέντης. Η αναβάθμιση αυτή απέφερε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέσπιση νέων δομών καθώς και την έκδοση αποφάσεων με πιο σημαντική την 1082/2013 που αφορούσε στους κανόνες λειτουργίας τους. Οι εν λόγω δομές ήσαν οι εξής: CDSC: ως Κέντρο Επιτήρησης των Μεταδοτικών Νόσων, την επιτροπή CESE: Συμβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαίων Επιδημιολόγων, HPA: Αρχή Προστασίας της Υγείας και το EPIET: (European Prοgramme for Intervention Epidemiology Training) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επεμβατικής Επιδημιολογίας και Κατάρτισης. Επίσης μετά από εισήγησή του ιδίου και δύο ακόμα γάλλων καθηγητών, των M. Broden και M. Farby, ιδρύθηκε και το HELICS: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτήρησης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Κατέστη, τέλος, απαραίτητη η σύσταση μιας διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας (IHR – INTERGOVERMENTAL WORKING GROUP ON REVISION OF THE INTERNATIONAL HEALTH REGULATIONS), τα 28 μέλη της οποίας είχαν την εντολή για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας. Ο κανονισμός αυτός ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των 28 μελών των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την Ελλάδα εκπροσωπούσε ως μέλος των δομών αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο καθηγητής Γιάννης Τσελέντης), σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας. Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μεταξύ 1990-2010, διετέλεσε Διευθυντής του W.H.O.C.C. (Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης) για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε και συντόνισε πάνω από 45 Workshops σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε αποστολές στην Συρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Τουρκία, και το Μαρόκο, καθώς επίσης και στην Επιτροπή Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Ελέγχου Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εκπαίδευσε υποτρόφους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από Αίγυπτο, Αλβανία, Ιορδανία, Κύπρο, Λίβανο, Σερβία, Συρία, Μαρόκο, Ιράν και Αλγερία. Συμμετείχε επίσης σε Ερευνητικά Προγράμματα και την ανάπτυξη Κέντρων Αναφοράς για την καταπολέμηση της βρουκέλλωσης, τον έλεγχο των τροφίμων (HACCP) στα Παλαιστινιακά εδάφη και της λεισμανίωσης και των ρικετσιώσεων στην Αλβανία.

 

37) Τσιμή-Ντουμάζιου Αλεξάνδρα του Χαραλάμπους, συνταξιούχος Γεωπόνος – Χημικός,

 

38) Φασούλας Βασίλειος του Φιλίππου, δικηγόρος,

Δικηγόρος Αθηνών και πατέρας 2 παιδιών. Ζει στην Γλυφάδα. Έχει ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και αρθρογραφεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα. Είναι υπεύθυνος Οργανωτικού της Δημοκρατικής Ευθύνης.

39) Φράγκος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών,

Ο κ. Παναγιώτης Φράγκος είναι πτυχιούχος ΕΚΠ Νομικής /Πολιτικών Επιστημών, είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας. Από το 1977 έως το 2011 υπήρξε δημόσιος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Από το 1995 έως τη συνταξιοδότηση του διατέλεσε προϊστάμενος των Διευθύνσεων ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ και ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ. Ταυτόχρονα υπήρξε Πρόεδρος ή και μέλος του Γ ‘ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΥΠ. ΟΙΚ., όπως επίσης και Πρόεδρος κρίσιμων Επιτροπών του Υπουργείου, πχ. της προετοιμασίας των υπηρεσιών του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, της εγκατάστασης των Υπηρεσιών Τελωνείου και Γενικού ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και διευθέτησης των Ελεύθερων Ζωνών των Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, πλέον της εικοσαετίας εκπροσώπησε την Υπηρεσία του στις εργασίες των επιτροπών της ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ για την κατάρτιση των Κανονισμών και Οδηγιών της κοινοτικής η ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας. Από την συνταξιοδότηση του, εργάζεται σαν Σύμβουλος εισαγωγικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων και οικονομικών φορέων και των Συλλόγων Εκτελωνιστών Πειραιά Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

40) Χατζηδιάκου Θίσβη του Ευστρατίου-Μαρίου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,

Εκπαιδευτικός, καθηγήτρια Αγγλικών σε ιδιωτικό σχολείο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 όπου ζει και εργάζεται. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στις επιστήμες της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας συμμετείχε σε πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων. Ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις και έχει εργαστεί ως εξετάστρια αγγλικών. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών

 

41) Χριστοδούλου Δημήτριος του Ιωάννη, συνταξιούχος ΙΚΑ, πρώην στέλεχος ΜΕΑ στην Ε.Ε.,

Γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα. Σπουδές: 1) Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, ειδικότητα Γεωργική Οικονομία και Αγροτική Πολιτική (Msc), 2) Νομικό τμήμα Νομικής ΑΠΘ (ειδίκευση σε Ασφαλιστικό και Συγκριτικό Δίκαιο) Εργασιακή Εμπειρία : Πολύχρονη, σε ιδιωτικό (Bayer Επίφα Α. Ε. , ΑΤΕ , Αγροτική Ασφαλιστική), σε δημόσιο (υποδιοικητής ΟΓΑ , Διοικητής ΕΛΓΑ , αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ) και διεθνή τομέα (δέκα χρόνια προϊστάμενος Οργανικής Μονάδας Αγροτικού Τομέα στην ΜΕΑ Βρυξελλών, τέσσερα χρόνια Διευθυντής Αναλύσεων και Οικονομικών Μελετών στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, στην Μαδρίτη – το Συμβούλιο ανήκει στον Οργανισμό Ανάπτυξης και Εμπορίου του ΟΗΕ. Ενασχόληση με Ευρωπαϊκά θέματα ακόμα και κατά την προενταξιακή περίοδο. Συνδικαλιστική Δράση:

  • Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

  • Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων

42) Ψυχάρης Σαράντος του Ιωάννη, Καθηγητής Α.Ε.Ι.

Ο Σαράντος Ψυχάρης είναι Καθηγητής ΑΕΙ , έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ, είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος από το ΕΚΠΑ και έχει Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά και έχει αναλάβει διάφορες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο-άρθρα σε Διεθνές επίπεδο, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα και ασχολείται με την εισαγωγή του STEM και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

Η Ευρώπη τον Μάιο του 2019 – Προετοιμασία για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση σε έναν ολένα και πιο αβέβαιο κόσμο

Ζούμε σε μια εποχή μεταβάσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οδεύουμε προς ένα πολυπολικό σύστημα που πρέπει να εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα και επιδιώξεις. Από οικονομική άποψη, βλέπουμε να αυξάνονται οι πιέσεις για τους ολοένα και πιο πεπερασμένους πόρους ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό συνδυάζεται με τις θεμιτές προσδοκίες όλων να συμμετάσχουν στην ευημερία του μέλλοντος. Από τεχνολογική άποψη, στρεφόμαστε προς ένα πρότυπο στο οποίο οι ανθρώπινες ικανότητες θα ενισχύονται όλο και περισσότερο από μηχανές.

Οι μεταβολές της οικονομικής συγκυρίας και του κόσμου της εργασίας, η αλλαγή του κλίματος και η αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων διαμορφώνουν ήδη την Ένωσή μας και θα αποτελέσουν μείζονες κινητήριους μοχλούς για το μέλλον μας. Οι ηγέτες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία αυτά όταν αποφασίζουν, υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το επίπεδο των φιλοδοξιών μας και τις προτεραιότητές μας για την επόμενη πενταετία και πέραν αυτής.

Μεταξύ των πολλών προκλήσεων που θα επηρεάσουν την Ευρώπη μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, τέσσερις εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Από το πώς θα τις προβλέψουμε και θα προετοιμαστούμε για αυτές θα εξαρτηθεί αν θα κατορθώσουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις αυτές σε ευκαιρίες.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια. Το Κοινοβούλιο είναι η μοναδική άμεσα εκλεγόμενη πολυεθνής συνέλευση στον κόσμο και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος των βουλευτών του διαμορφώνει τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητές μας με γνώμονα τη διαφύλαξη των αξιών πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απο την χώρα μας εκλέγονται 21 Ευρωβουλευτές.

Χρόνος Διεξαγωγής

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 26 Μαΐου 2019.

Πού Ψηφιζω

Οι εκλογείς στην Ελλάδα πρέπει να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο: http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm

Δικαίωμα ψήφου

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής.

Μελη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκλέγονται  από την Ελλάδα

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 μέλη του Κοινοβουλίου 

 Ψήφος στην Ελλάδα πολιτη άλλης χώρας της ΕΕ

Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής και έχουν εγγραφεί εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Μια εκλογική περιφέρεια

Η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ των ίδιων καταλόγων υποψηφίων.

Κατώτατο όριο για την εκλογή των πολιτικών κομμάτων

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν 21 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, κάθε πολιτικό κόμμα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 4,76% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

 Ψήφος από άλλη χώρα της ΕΕ

Έλληνες πολίτες κάτοικοι των λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορούν να ψηφίσουν
http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/ElectionsforEuropeanParliament/InterstGreeksAbroad/