ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ”

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

 H βαθιά κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και ηθική καταστροφή. Το κατεστημένο που μας έφερε εδώ, δεν μπορεί να αναστρέψει την πτώση. Οι δομές κοινωνικής συνοχής έχουν καταρρεύσει, ενώ βασικές υπηρεσίες και παροχές του κράτους προς τους πολίτες, που θεωρούνταν δεδομένες, έχουν πάψει να υφίστανται. Φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Γι’ αυτό κι εμείς, πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, διαφορετικά επαγγέλματα, κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη κατάρρευση. Συγκροτούμε μια αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, τη “Δημοκρατική Ευθύνη”.

Ο λαϊκισμός κατέστρεψε τον ελληνικό λαό. Ο κρατισμός κατέστρεψε το ελληνικό κράτος. Η δημαγωγία και ο κομματισμός κατέστρεψαν την Ελληνική Δημοκρατία. Οατομισμός έχει καταστεί κυρίαρχο ιδεολόγημα της εποχής είτε απροκάλυπτα είτε συγκεκαλυμμένα. Οι παθογένειες αυτές, οδήγησαν ένα τμήμα του λαού να συγχέει το ψεύδος με την ελπίδα. Εμείς πιστεύουμε στην αισιοδοξία τη δύσκολη, στην ελπίδα που χτίζεται με σκληρή δουλειά και μέθοδο, με αποφασιστικότητα και επιμονή, με πίστη και όραμα, λιθαράκι λιθαράκι, που έχει στέρεες βάσεις τις ηθικές αξίες και οδηγεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία. Στηριζόμαστε στις διαχρονικές μας αξίες για να τα πάρουμε όλα από την αρχή: Αξιοπρέπεια για όλους και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Αξιολόγηση για δίκαιη ανταμοιβή των άξιων. Ισονομία παντού και για όλους.

Χρειάζεται νέο κράτος, νέα διοίκηση, νέα θεσμική οργάνωση της Ελληνικής Πολιτείας. Με θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Με νέους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα κράτος αρωγό, υπηρέτη και προστάτη του πολίτη. Να δημιουργήσουμε μια νέα διοίκηση, η οποία να μην υπηρετεί τον εαυτό της και τα προνόμιά της, αλλά να διοικήσει την ανάπτυξη της χώρας.

Η δημοκρατία, ως πολίτευμα, προϋποθέτει αυτοσυνειδησία του λαού συνολικά και του κάθε πολίτη μεμονωμένα. Προϋποθέτει πολίτες, οι οποίοι θα είναι αρκετά ώριμοι, ώστε να προτάσσουν το κοινό καλό από το δικό τους ατομικό. Καμία λύση δεν πρόκειται να εξευρεθεί, καμία πρόοδος δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εάν έχουμε τον λαό μέσα στην άχνη του ψεύδους, της παραπλάνησης, της συσκότισης. Αν ο λαός είναι έρμαιο των διαφόρων δημαγωγών και λαϊκιστών, που ταυτίζουν το συμφέρον της χώρας με το δικό τους. Η έννοια της δημοκρατίας για εμάς είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει, όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ να συνδυαστεί, ως αναγκαία προϋπόθεση, ως όρος επιβίωσης της χώρας μας πια, με μία νέα αντίληψη. Μία αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο πολίτης αίρεται ουσιαστικά στο ρόλο του συνδημιουργού του μέλλοντος της χώρας του και του δικού του. Μία αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο πολίτης προτάσσει την ευθύνη του, ως ατόμου και ως μέρους του συνόλου. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ σήμερα να προταχθεί η έννοια της ευθύνης του ατόμου προς το σύνολο και του συνόλου προς το άτομο, του πολίτη προς την κοινωνία και τη χώρα του και της κοινωνίας και της χώρας προς τον κάθε πολίτη. Είναι λοιπόν η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Της Δημοκρατικής Ευθύνης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΙΔΡΥΣΗ – ΑΞΙΕΣ

Άρθρο 1

Ίδρυση

Το πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στις 30 Απριλίου 2016 ονομάζεται “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ”.

Άρθρο 2  

Έδρα – Έμβλημα

 1. Η έδρα της “Δημοκρατικής Ευθύνης” βρίσκεται στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε κάθε χώρα του εξωτερικού όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Έλληνες.
 2. Το έμβλημα του κόμματος είναι οι λέξεις «Δημοκρατική Ευθύνη» γραμμένες με κεφαλαία γράμματα και τοποθετημένες η μία κάτω από την άλλη εντός ορθογωνίου παραλληλογράμμου πλαισίου, του οποίου οι πλευρές είναι οι τρεις σχήματος παραλληλογράμμου και η μία τραπεζίου. Τα γράμματα είναι χρώματος μπλε, ενώ το παραλληλόγραμμο πλαίσιο έχει την αριστερή και την επάνω πλευρά του σε χρώμα γαλάζιο, την κάτω σε χρώμα βαθύ γαλάζιο, τη δε δεξιά πλευρά του σε χρώμα κόκκινο, ενώ στο σημείο της τομής της με την κάτω πλευρά (μήκος) το χρώμα γίνεται πορτοκαλί και σχηματίζεται εκεί ένα τετράγωνο. Η δε δεξιά πλευρά καταλήγει σε «μύτη», εις τρόπον ώστε το σχήμα της τελικά να είναι ορθογώνιο τραπέζιο.
 3. Όλες οι δομές και τα δίκτυα της Δημοκρατικής Ευθύνης χρησιμοποιούν το έμβλημα του κόμματος. Κατ’ εξαίρεση, το Δίκτυο Νέων της Δημοκρατικής Ευθύνης δύναται να υιοθετήσει και να χρησιμοποιεί δικό του έμβλημα κατόπιν έγκρισης από το Γενικό Συμβούλιο.

 Άρθρο 3

Διαμόρφωση πολιτικής

 1. Οι πολιτικές επιλογές και η πολιτική του κόμματος διαμορφώνονται στα πλαίσια των αρχών, των αποφάσεων των Συνεδρίων και των καταστατικών οργάνων του.
 2. Η πολιτική και δημοκρατική διαβούλευση αποτελεί μόνιμο και διαρκές στοιχείο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Άρθρο 4

Αξίες

 • Η “Δημοκρατική Ευθύνη” είναι ένα Πολιτικό Κόμμα, που απαρτίζεται από εγγεγραμμένα μέλη Δικτύων και λειτουργεί δημοκρατικά στο πλαίσιο του Ελληνικού Συντάγματος και των νόμων.
 • Αγωνίζεται για την προάσπιση και την πρόοδο της πατρίδας μας, της Ελλάδας, για την διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, καθώς και για την ευημερία, μόρφωσή και την πρόοδο των κατοίκων της.
 • Ενστερνίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της Δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και αγωνίζεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο.
 • Είναι αταλάντευτα προσηλωμένο στις αξίες και το όραμα της ενοποίησης της Ευρώπης, με βάση την ανθρωπιστική παράδοση του Διαφωτισμού, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στους θεσμούς που ενσαρκώνουν την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
 • Σέβεται απόλυτα τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και το δικαίωμα κάθε ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται.
 • Αγωνίζεται για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για ατομική ευδοκίμηση και κοινωνική καταξίωση.
 • Αγωνίζεται  για  τη φυσική και πολιτιστική αειφορία, με σεβασμό στις προτεραιότητες της οικονομικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής προόδου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Άρθρο 5

Αρχές Λειτουργίας

 1. Το Κόμμα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του.
 2. Κατοχυρώνει την έκφραση της βούλησης και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, αξιοποιώντας θεσμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης στα όργανα και τις διαδικασίες του.
 3. Είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα.
 4. Αναγνωρίζει και σέβεται την πολυμορφία των πολιτιστικών καταβολών και των πολιτικών απόψεων, ως ουσιαστικό στοιχείο της εσωκομματικής του λειτουργίας.
 5. Διασφαλίζει διαφανείς τρόπους χρηματοδότησης με στόχο την πρόληψη της επιρροής ομάδων ειδικών συμφερόντων στη διαμόρφωση θέσεων και στην ανάδειξη της πολιτικής ηγεσίας.
 6. Προωθεί τη διαφάνεια και την εναλλαγή στα ανώτερα κομματικά όργανα και στους θεσμικούς ρόλους με την καθιέρωση τριών θητειών σε όλα τα θεσμικά του όργανα.
 7. Θεσπίζει ασυμβίβαστα ανάμεσα σε κομματικές θέσεις και θέσεις υποψηφίων βουλευτών, όπως και σε θέσεις βουλευτών και υπουργών στη λογική της διάκρισης των λειτουργιών και των εξουσιών αντίστοιχα.
 8. Μετέχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συσσωματώσεις πολιτικών κομμάτων που συνάδουν με τις αξίες και τις αρχές λειτουργίας του.

Άρθρο 6

Εκπροσώπηση των μελών

 1. Η εκπροσώπηση των Μελών στα Συνέδρια, τις συνδιασκέψεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες βρίσκεται σε αναλογία με τον αριθμό των μελών των τοπικών δικτύων, σε περιπτώσεις διαδικασιών που γίνονται δι’ αντιπροσώπων.
 2. Εξασφαλίζεται σε όλα τα όργανα η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των περιφερειών της χώρας.
 3. Η εκλογή όλων των οργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική.
 4. Κάθε Μέλος που συμμετέχει σε Συνέδρια ή σε Συνελεύσεις διαθέτει μία μόνο ψήφο.
 5. Για την εκλογή των συνέδρων και των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των προς εκλογή θέσεων.
 6. Αναπλήρωση των μελών όλων των οργάνων του Κόμματος γίνεται από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με την σειρά κατάταξης τους.
 7. Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων για τις διαδικασίες του Κόμματος γίνονται με ενιαίες αρχές και ρυθμίζονται από τον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΛΗ

Άρθρο 7

Συμμετοχή

 1. Ως μέλη μπορούν να εγγράφονταιΈλληνες πολίτες καθώς και πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών που διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα ή Έλληνες της διασποράς ή διαμένοντες προσωρινά στην αλλοδαπή και είναι μόνιμοι κάτοικοι ή έχουν άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή έχουν δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές ή τις δημοτικές εκλογές. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή και αποδοχή της Ιδρυτικής Διακήρυξης που τιτλοφορήθηκε «Προσκλητήριο», του παρόντος Καταστατικού  καθώς επίσης και την αποδοχή της εγγραφής τους στον μητρώο μελών του δικτύου του  Κόμματος.
 2. Η εγγραφή του μέλους στο Δίκτυο του Κόμματος, μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Η εγγραφή είναι ατομική και ισχύει από την συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαέξι ετών.
 3. Δεν εγγράφονται στο μητρώο μελών του Δικτύου του Κόμματος άτομα που ανήκουν – είναι εγγεγραμμένα μέλη – σε άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Την ιδιότητα του μέλους χάνει όποιο μέλος εγγραφεί σε άλλα πολιτικά κόμματα ή αποδεχθεί δημόσιο αξίωμα στο σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής δομής, µέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική άλλου κόμματος.
 4. Κάθε μέλος συμμετέχει σε ένα μόνο τοπικό δίκτυο.
 5. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερους του ενός Τομείς Πολιτικής ανάλογα με την εμπειρία, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του. Ωστόσο με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου μπορεί να τίθεται ανώτατο όριο στον αριθμό των Τομέων Πολιτικής που μπορεί να συμμετέχει ένα μέλος.
 6. Μέλη και φίλοι της Δημοκρατικής Ευθύνης μέχρι την ηλικία των 35 ετών μπορούν να συμμετέχουν και σε Δίκτυο Νέων, χωρίς να αποκλείονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την παράλληλη και ισότιμη συμμετοχή και δραστηριοποίησή τους στα τα Τοπικά Δίκτυα και τους Τομείς Πολιτικής.

Άρθρο 7α

Πολιτικοί Τομείς

 1. Τα μέλη και οι φίλοι της Δημοκρατικής Ευθύνης μπορούν να συμμετέχουν στους Τομείς Πολιτικής που είναι η δομή εκείνη του κόμματος η επιφορτισμένη με την επεξεργασία πολιτικού προγράμματος και τη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Υπό προϋποθέσεις στους Τομείς Πολιτικής μπορούν να μετέχουν ή να συνεργάζονται και άνθρωποι εγνωσμένου κύρους ή εμπειρίας και χωρίς να είναι μέλη ή φίλοι της Δημοκρατικής Ευθύνης.
 2. Κανονισμός Λειτουργίας ορίζει τη δομή, οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες των Τομέων Πολιτικής.
 3. Προκειμένου να υιοθετηθούν οι προτάσεις των Τομέων Πολιτικής ως θέσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης απαιτείται η τελική έγκριση από ένα πολιτικό όργανο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αν δεν ορίζεται διαφορετικά. Οι δε σχετικές αποφάσεις υπόκεινται στον έλεγχο του Γενικού Συμβουλίου.
 4. Ενδεικτικά, στις δραστηριότητες των Τομέων Πολιτικής, και των συμμετεχόντων σε αυτούς, εμπίπτουν τα εξής:

* Διατύπωση πολιτικών θέσεων-προτάσεων για επιμέρους τομείς πολιτικής. Προσυνεδριακά Κείμενα.

* Επικοινωνιακή διαχείριση και προβολή των θέσεων, σε συντονισμό με την ομάδα επικοινωνίας του κόμματος. Επεξεργασία κατάλληλων επιλεγμένων μηνυμάτων, επικοινωνιακής προβολής των θέσεων μας.

* Ανακοινώσεις-παρεμβάσεις για επιλεγμένα επίκαιρα θέματα πολιτικής.

* Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων. Συμμετοχή και εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις-συζητήσεις άλλων φορέων.

* Διοργάνωση συναντήσεων με εκλεγμένα όργανα και εκπροσώπους από επαγγελματικές, επιστημονικές ενώσεις και σωματεία, κατόπιν έγκρισης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, και συμμετοχή στα σχετικά κλιμάκια.

* Υποδοχή απόψεων και παρατηρήσεων μελών μας και διάλογος μαζί τους.

* Ορισμός και επιμόρφωση εκπροσώπων της Δημοκρατικής Ευθύνης για παρεμβάσεις και συμμετοχή σε συζητήσεις θεματικού ενδιαφέροντος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στο δημόσιο διάλογο εν γένει.

* Παρακολούθηση με δυνατότητα παρέμβασης και συνεργασίας με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, σε σχέση με τον τρόπο και το περιεχόμενο που προβάλλουν στο δημόσιο λόγο τους τις πολιτικές θέσεις της ΔΗΜ.Ε.

* Συγκέντρωση επικαιροποιημένης γνώσης. Δημιουργία βάσης δεδομένων από μελέτες, απόψεις ειδικών, προτάσεις επαγγελματικών φορέων.

* Ενημέρωση για τις θέσεις άλλων κομμάτων, κινήσεων πολιτών και άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων.

* Ενημέρωση και αξιοποίηση εμπειρίας και παραδειγμάτων από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

* Παρακολούθηση και παρέμβαση στις εξελίξεις των κυβερνητικών πεπραγμένων και του προγράμματος προσαρμογής της χώρας (μνημόνια κλπ.).

* Προσέλκυση και συμμετοχή νέων μελών για συνεχή ενίσχυση του δυναμικού της ομάδας των τομέων.

Άρθρο 8

Δικαιώματα-υποχρεώσεις μελών

1. Τα μέλητου Δικτύου του  Κόμματος έχουν το δικαίωμα να:

 • Συμμετέχουν στην εκλογή όλων των οργάνων σε κάθε επίπεδο.
 • Συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του Κόμματος.
 • Συμμετέχουν στη συζήτηση και τη χάραξη των πολιτικών προτάσεων του Κόμματος και στην υλοποίησή τους.
 • Είναι πλήρως ενημερωμένοι ώστε να διασφαλίζεται η συνειδητή  συμμετοχή.
 • Καταθέτουν υποψηφιότητα για όλα τα αξιώματα σε όλα τα επίπεδα και προσυπογράφουν τις  υποψηφιότητες  για την άμεση εκλογή από όλα τα μέλη.
 • Υπογράφουν υποψηφιότητες για την ανάληψη θέσεων σε θεσμικά όργανα.
 • Είναι υποψήφιοι σε όλα τα όργανα του Κόμματος.
 • Προσφεύγουν στην Επιτροπή Καταστατικού όταν κρίνουν ότι παραβιάζεται το παρόν καταστατικό.

2. Τα μέλη έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

 • Η πολιτική στάση των μελών είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν το Κόμμα.
 • Δεσμεύονται για την τήρηση του Καταστατικού και τις αποφάσεις των οργάνων και ελέγχονται για τυχόν παράβασή τους.
 • Εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στην υλοποίηση των οικονομικών του στόχων.

3. Τα μέλη είναι δυνατόν να υποχρεωθούν σε απώλεια της ιδιότητάς τους σύμφωνα μόνο με τις διαδικασίες του Κανονισμού Λειτουργίας και του άρθρου 17 του παρόντος Καταστατικού, σε περίπτωση κατά την οποία ενεργούν κατά παράβαση του Καταστατικού, των Κανονισμών Λειτουργίας και αφού ελεγχθούν πειθαρχικά από την Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού. Σε περίπτωση επιβολής ποινής οριστικής ανάκλησης της ιδιότητας του μέλους, το μέλος μπορεί να επανεγγραφεί μόνο μετά την πάροδο δύο ετών από την επιβολή της ποινής.

4. Σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος και ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης που του αποδίδεται, μπορεί να επιβληθεί, μετά από προηγούμενη πειθαρχική διαδικασία, ακρόαση και αιτιολόγηση, εκτός από την ποινή της οριστικής ανάκλησης της κομματικής ιδιότητας, που συνεπάγεται την απώλεια της ιδιότητας του μέλους, είτε παρατήρηση είτε προσωρινή ή οριστική ανάκληση της κομματικής ιδιότητας.

5. Η άσκηση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα αδικήματα, που θα έχουν οριστεί εκ των προτέρων από την Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού, μπορεί να επιφέρει την αναστολή της ιδιότητας τους μέλους, η δε καταδίκη από δικαστήριο και την οριστική απώλεια της ιδιότητας του μέλους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Άρθρο 9

Οργανώσεις – Δίκτυα

 1. Τα δίκτυα είναι οργανωτικές μονάδες, μέσω των οποίων τα μέλη συμμετέχουν στη ζωή του Κόμματος σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας.
 2. Τα τοπικά δίκτυα διακρίνονται σε Δημοτικά, Νομαρχιακά και Περιφερειακά. Οι όροι για τη σύσταση, λειτουργία και γεωγραφική κάλυψη του κάθε τοπικού δικτύου καθορίζονται στον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Άρθρο 10

Διαρκές Συνέδριο

 1. Το Διαρκές Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κόμματος. Αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής στο πλαίσιο των αρχών, των αξιών και των στόχων του. Ελέγχει όλα τα όργανα του και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού.
 2. Το Διαρκές Συνέδριο ανανεώνει τη σύνθεση του κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Πρόεδρο του κόμματος μετά από εισήγηση του Γενικού συμβουλίου τακτικά κάθε 4 χρόνια και σε έκτακτη σύνοδο όποτε κριθεί αναγκαίο.
 3. Στο Συνέδριο συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι:
 4. Μέλη που εκλέγονται σύνεδροι και εκπροσωπούν όλα τα δίκτυα του Κόμματος. Η διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο ρυθμίζεται με Κανονισμό Λειτουργίας.
 5. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές.
 6. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το μισό συν ένα των διαπιστευμένων συνέδρων-μελών του.
 7. Το Συνέδριο εκλέγει το Γενικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Κόμματος.

Άρθρο 11

Σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου και προετοιμασία εργασιών

 1. Το Τακτικό Διαρκές Συνέδριο προκηρύσσεται σε τακτή ημερομηνία με απόφαση του Προέδρου του κόμματος μετά από εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, τρείς (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη διεξαγωγή του. Ο Πρόεδρος καθορίζει τα θέματα που θα συζητηθούν, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εισηγήσεις του Γενικού Συμβουλίου και τις προκριθείσες από το Εκτελεστικό ή το Γενικό Συμβούλιο προτάσεις των ομάδων δικτύων της Περιφέρειας
 2. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοιχτός στους πολίτες και διεξάγεται σε όλα τα Δίκτυα.
 3. Στις ψηφοφορίες για τη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων καθώς και στην ανάδειξη εκπροσώπων συμμετέχουν τα μέλη.
 4. Ειδικά θέματα για την οργάνωση, διεξαγωγή, καθώς και για τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο, ρυθμίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας.

Άρθρο 12

Γενικό Συμβούλιο

1. Το Γενικό Συμβούλιοαποτελείται από:

 • Πενήντα δύο (52) μέλη τα οποία εκλέγονται από το συνέδριο.
 • Τους βουλευτές του Κόμματος στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το ήμισυ του αριθμού των υπολοίπων μελών.
 • Τους περιφερειακούς συντονιστές, όταν αυτοί δεν μετέχουν ήδη με άλλο τρόπο.
 • Τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του κόμματος ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
 • Εκείνους από τους μη-εκλεγέντες υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου και τη θέση του Γραμματέα οι οποίοι στον πρώτο γύρο των σχετικών εκλογικών διαδικασιών συγκέντρωσαν τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψήφων.

2. Το Γενικό Συμβούλιο διαμορφώνει τις πολιτικές κατευθύνσεις μέσα από αποφάσεις και εισηγήσεις από τα αρμόδια όργανα,είτε μέσω συνεδριάσεων του οργάνου, ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέσω αποφάσεων με τηλεδιάσκεψη.

3. Αντικατάσταση μέλους του Γενικού Συμβουλίου, που για οποιονδήποτε λόγο παύει να αποτελεί μέλοςτης, γίνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.

4.Το Γενικό Συμβούλιο εκλέγει τον Γραμματέα και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

5. Το Γενικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Προέδρου ή πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της, μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση μίας ή περισσοτέρων Επιτροπών για να επεξεργαστούν, μέσα σε καθορισμένο χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις είτε για την εσωτερική λειτουργία του Κόμματος (κανονισμούς λειτουργίας) είτε για τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων.

6. Το Γενικό Συμβούλιο εκλέγει επίσης πενταμελή Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και πενταμελή Οικονομική Επιτροπή.

7. Υπάρχει η δυνατότητα το Γενικό Συμβούλιο να συστήσει μετά από πρόταση του προέδρου μέχρι δύο θέσεις Αντιπροέδρων του Κόμματος, να καθορίσει τις αρμοδιότητες τους, και να τους εκλέξει.

Άρθρο 13

Ο Πρόεδρος του Κόμματος

 1. Εκλέγεται από το Τακτικό Συνέδριο.
 2. Η θητεία του είναι τετραετής. Ο εκλεγείς Πρόεδρος του κόμματος, κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν μπορεί να εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα ακόμα κι αν προηγουμένως έχει παραιτηθεί ή άλλως παυθεί από τη θέση του. Το ίδιο ισχύει και για όποιους τον αντικαταστήσουν στη θέση του προέδρου και μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας. Οι θέσεις του Προέδρου και του βουλευτή είναι ασυμβίβαστες.
 3. Εγγυάται την τήρηση των αρχών του Κόμματος και του καταστατικού σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κόμματος.
 4. Συγκαλεί και καθορίζει την ημερήσια Διάταξη του Διαρκούς Συνεδρίου τόσο στην Τακτική του Σύνοδο όσο και στις Έκτακτες, που συγκαλούνται στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.
 5. Συμμετέχει αυτοδίκαια και προεδρεύει στα όργανα του κόμματος, εκτός από την Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού που έχει δικό της πρόεδρο..
 6. Ο Πρόεδρος του Κόμματος σε περιπτώσεις που είναι απών ή κωλυόμενος αντικαθίσταται προσωρινά από τον Αντιπρόεδρο στο Γενικό Συμβούλιο.7. Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου και παύσης αυτού μπορούν να καταθέσουν:

Α) Τα 2/5 των μελών του κόμματος με συλλογή υπογραφών

Β) Τα 2/3 των μελών του Γενικού Συμβουλίου

Σε αυτήν την περίπτωση η πρόταση εισάγεται προς συζήτηση στο Διαρκές Συνέδριο σε έκτακτη σύνοδό του το οποίο συγκαλεί ο Αντιπρόεδρος του κόμματος. Αφού πάρουν το λόγο ένας εκπρόσωπος των μελών που υπογράφουν την πρόταση και ο πρόεδρος διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής απαιτείται η πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.  Αν η πρόταση μομφής γίνει αποδεκτή ο πρόεδρος παύεται αυτοδικαίως και ακολουθεί, το αργότερο εντός 48 ωρών, ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην οποία δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο παυθείς Πρόεδρος.

    8. Σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή οριστικής αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του ο Πρόεδρος αντικαθίσταται καταρχήν από τον Αντιπρόεδρο. Με απόφαση των 2/3 των μελών του Γενικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί αν η αντικατάσταση θα είναι οριστική ή αν θα πρέπει να συνέλθει, εντός τριμήνου, το Διαρκές Συνέδριο σε έκτακτη σύνοδό του προκειμένου να εκλέξει νέο Πρόεδρο.

Άρθρο 14

Ο Γραμματέας και πολιτικός επικεφαλής του Κόμματος

 1. Ο Γραμματέας, που είναι και ο πολιτικός επικεφαλής του Κόμματος, εκλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο. Για τη θέση του Γραμματέα μπορεί να προταθεί οποιοδήποτε από τα μέλη του κόμματος, χωρίς να είναι αναγκαίο να είναι και μέλος του Γενικού Συμβουλίου.
 2. Ο Γραμματέας εκπροσωπεί το Κόμμα και προβάλλει τις θέσεις του στην Ελλάδα και διεθνώς.
 3. Ηγείται του προεκλογικού αγώνα, επιμελείται της κατάρτισης και της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, λαμβάνοντας υπόψη και όσα ορίζονται στο άρθρο 17, και είναι αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ασκώντας τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 37 του Συντάγματος.
 4. Εκπροσωπεί το Κόμμα ενώπιον κάθε Δικαστικής και Διοικητικής ή άλλης Αρχής και ενώπιον κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου σε όλες τις σχέσεις και συναλλαγές του.
 5. Προετοιμάζει μαζί με τον Πρόεδρο του κόμματος τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Γενικού Συμβουλίου.
 6. Ορίζει εισηγητές των θεμάτων και ελέγχει την πρόοδο της προετοιμασίας των θεμάτων.
 7. Παρακολουθεί και συντονίζει τη δράση των επιτροπών του Γενικού Συμβουλίου. Προετοιμάζει τις Συνεδριάσεις του Εκτελεστικού  Συμβουλίου
 8. Ελέγχει και παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
 9. Λαμβάνει οργανωτικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης του Κόμματος και διάδοσης των αρχών του.
 10. Η θητεία του Γραμματέα και πολιτικού εκπροσώπου είναι τετραετής. Ο Γραμματέας μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για την οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

Άρθρο 15

Εκλογή Εκτελεστικού Συμβουλίου

 1. Το Γενικό Συμβούλιο στην πρώτη μετά την πρώτη Σύνοδο του Διαρκούς Συνεδρίου συνεδρίασή του, εκλέγει το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
 2. Η θητεία του Εκτελεστικού Συμβουλίου ταυτίζεται με τη θητεία του Γενικού Συμβουλίου που είναι 4ετης.

Άρθρο 16

Εκτελεστικό Συμβούλιο

 1. Η διοίκηση του Κόμματος ασκείται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί συλλογικά, αποφασίζει με πλειοψηφία για όλα τα θέματα διοίκησης του κόμματος. Αποτελεί το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Κόμματος.
 2. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι 13μελές.
 3. Απαρτίζεται από εννέα (11) μέλη, που εκλέγονται από το Γεν. Συμβούλιο, τον  Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Κόμματος.

Άρθρο 17

Επιλογή υποψήφιων Βουλευτών / Ευρωβουλευτών

Για τις θέσεις υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών αλλά και υποψηφίων ή σχημάτων που θα στηρίξει το Κόμμα στην τοπική αυτοδιοίκηση διενεργούνται προκριματικές εκλογές. Οι εκλογές διεξάγονται με κάλπη ή και ηλεκτρονικά, μέσα από διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας. Μπορεί να υποβοηθείται στο προκαταρκτικό στάδιο από Επιτροπή Προαξιολόγησης. Μέλη του κόμματος ή όποιο πρόσωπο αποδεδειγμένα συμμερίζεται τις αρχές και τους στόχους του κόμματος, μπορεί να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιων βουλευτών,  ευρωβουλευτών και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, επικυρώνεται το αποτέλεσμά της και οι λίστες υποψηφίων βουλευτών ή ευρωβουλευτών του Κόμματος από το Γενικό Συμβούλιο.

Μόνο αν οι εκλογές προκηρύσσονται πρόωρα και το Εκτελεστικό Συμβούλιο εκτιμήσει ότι η διενέργεια προκριματικών εκλογών δεν είναι χρονικά δυνατή, μετά από διαδικασία διαβούλευσης με τα οικεία αποκεντρωμένα όργανα εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει.

Το Γενικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, αποφασίζει για τις εκ νέου υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών.

Σε περίπτωση κατά την οποία η στρατηγική προεκλογικών συνεργασιών του Κόμματος δημιουργεί ανάγκες τροποποίησης της διαδικασίας ως προς τον αριθμό ή τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων, η εσωτερική διαδικασία εκλογής τροποποιείται ή καθορίζεται εκ νέου στο πνεύμα των παραπάνω παραγράφων και στη λογική της ανοιχτής διαδικασίας εκλογής με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ

ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Άρθρο 18

Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού

 1. Η πιστή εφαρμογή του καταστατικού είναι πρωταρχική ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών των Δικτύων του κόμματος.
 2. Για την ορθή εφαρμογή και τήρηση των Αρχών του Καταστατικού και Δεοντολογίας, των Κανονισμών Λειτουργίας, καθώς και της πιστοποίησης όλων των διαδικασιών εκλέγεται Επιτροπή Καταστατικού. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και εκλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο. Η θητεία της Επιτροπής είναι τετραετής.
 3. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού είναι αρμόδια για:
  α) Κάθε θέμα ερμηνείας των διατάξεων του Καταστατικού και των Κανονισμών που υποβάλλεται από μέλη ή όργανα του Κόμματος,
  β) Την πιστοποίηση κάθε εκλογικής διαδικασίας που διεξάγεται στα όργανα,
  γ) Τον έλεγχο κάθε καταγγελίας που αφορά τα μέλη του συνόλου της οργάνωσης, καθώς και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου,
  δ) Την τήρηση του Μητρώου Μελών με σεβασμό στην προστασία των  προσωπικών δεδομένων.
 4. Τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας της Επιτροπής Καταστατικού, καθώς και η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου και οι λεπτομέρειες τήρησης του Μητρώου ρυθμίζονται με τον ΚανονισμόΛειτουργίας Τήρησης Καταστατικού.
 5. Η συμμετοχή στην Επιτροπή Τήρησης Καταστατικούδημιουργεί ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο όργανο του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, στα μέλη των επιτροπών Τήρησης Καταστατικού απαγορεύεται η υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα στο εσωτερικό του Κόμματος.
 6. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικούεκλέγει Πρόεδρο. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού είναι υπεύθυνη της εφαρμογής των κυρώσεων που προκύπτουν από παραβιάσεις του Καταστατικού σύμφωνα και με το άρθρο 8 του παρόντος καταστατικού.

Άρθρο 19

Αρχές οικονομικής διαχείρισης

 1. Η οικονομική διαχείριση του Κόμματος διέπεται από τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας και σύμφωνα με το νόμο. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των Οργανώσεών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κόμματος.
 2. Οι οικονομικοί πόροι είναι:
  – οι συνδρομές των Μελών. Το ύψος της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται από το Γενικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου,
  – οι έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων ή κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κόμμα,
  – η κρατική επιχορήγηση,
  – δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες,
  – εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
 3. Τα Δίκτυα του Κόμματος συμβάλλουν στην οικονομική αυτοτέλεια αυτού, στηρίζοντας ενεργά τις πρωτοβουλίες της πενταμελούς Οικονομικής Επιτροπής και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενεργειών και δραστηριοτήτων συμβατών με το νόμο και τις αρχές του Κόμματος.

Άρθρο 20

Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

 1. Την ευθύνη για τα οικονομικά του Κόμματος έχει πενταμελής Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία υποχρεούται να διενεργεί τακτικό ετήσιο έλεγχο. Η Επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητά στοιχεία, διευκρινίσεις και διασαφήσεις, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική για τα όργανα στα οποία απευθύνεται.
 2. Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου εκλέγονται από το Γενικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρός της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.
 3. Κάθε κεντρικό όργανο του Κόμματος υποβάλλει, μέσα στο πρώτο 20ήμερο κάθε έτους, πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
 4. Η συνολική πορεία των οικονομικών του Κόμματος εξετάζεται προϋπολογιστικά και απολογιστικά σε ειδική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, στη βάση σχετικής έκθεσης που υποβάλλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Η απόφαση αυτή περί του προϋπολογισμού ή απολογισμού υποβάλλεται στο Γενικό Συμβούλιο στην επόμενη τακτική συνεδρίασή του.
 5. Ο Προϋπολογισμός και ο Οικονομικός Απολογισμός πρέπει να είναι απόλυτα ισοσκελισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα τίθεται σε ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκειμένου μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου να παρθούν αποφάσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ

Αναθεωρητικές Διατάξεις

Άρθρο 21

Αναθεώρηση-Τροποποίηση του Καταστατικού

 1. Αναθεώρηση του Καταστατικού μπορεί να γίνει μόνο από το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, σε τακτική ή έκτακτη Σύνοδό του.
 2. Απαιτείται πρόταση του Γενικού Συμβουλίου με την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
 3. Στο Συνέδριο απαιτείται η απλή πλειοψηφία των παρόντων για κάθε διάταξη που τροποποιείται. Η ψηφοφορία διεξάγεται ξεχωριστά για κάθε υπό τροποποίηση διάταξη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 22

Τελικές και Μεταβατικές διατάξεις

 1. Για την απαρτία των οργάνων απαιτείται η παρουσία του μισού συν ενός των μελών τους, εκτός εάν από το παρόν καταστατικό ή τους επιμέρους κανονισμούς λειτουργίας προβλέπεται διαφορετικά. Για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των συμμετεχόντων εν απαρτία, εκτός αν από το παρόν καταστατικό ή τους επιμέρους κανονισμούς λειτουργίας ορίζεται διαφορετικά.2. Σε περίπτωση που το Γενικό Συμβούλιο δεν κατορθώσει να έχει απαρτία σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του, τότε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και η αρμοδιότητα να αποφασίζει επί αυτών μεταφέρονται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Ειδικά σε προεκλογικές περιόδους αυτό μπορεί να γίνεται εφόσον κρίνεται σκόπιμο από όσους προσέρχονται στη συνεδρίαση του οργάνου που δεν έχει απαρτία και κατόπιν μόνο αυτής της μίας προσπάθειας για επίτευξη απαρτίας.
 2. Το ένα τρίτο (1/3) των μελών του κόμματος ή τα δύο τρίτα (2/3) των μελών του Γενικού Συμβουλίου μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου του Διαρκούς Συνεδρίου, ορίζοντας και τα προς συζήτηση θέματα στα οποία μπορούν να προστεθούν και άλλα σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία. Με αυτή τη διαδικασία ωστόσο δεν μπορεί να ζητηθεί η παύση του Προέδρου για την οποία ακολουθείται η ειδική διαδικασία που περιγράφεται από το παρόν καταστατικό.
 3. Στις εκλογικές διαδικασίες του κόμματος όπου απαιτείται σταυρός προτίμησης τα ψηφοδέλτια χωρίς κανέναν σταυρό λογίζονται ως λευκά ψηφοδέλτια και αθροίζονται σε αυτά. Για τον υπολογισμό των ποσοστών τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρώνται στα έγκυρα ψηφοδέλτια.
 4. Μέσα σε έξι μήνες από την ίδρυση του κόμματος το Εκτελεστικό Συμβούλιο ψηφίζει τους κανονισμούς λειτουργίας που προβλέπονται από το Καταστατικό, οι οποίοι κανονισμοί εγκρίνονται και από το Γενικό Συμβούλιο.
 5. Όπου στο Καταστατικό αναφέρονται θητείες σημαίνει ότι κάθε θητεία καλύπτει μια πλήρη θητεία ανάλογα με τη θεσμική-καταστατική διάρκεια του κάθε θεσμού ή οργάνου.
 6. Όσα θέματα δεν καλύπτονται από το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας αντιμετωπίζονται από απoφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που εγκρίνονται από το Γενικό Συμβούλιο.