Προκύπτουν τρία ζητήματα σχετικά με το θέμα της ανάληψης της σίτισης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας Σερρών από τον κ. Τάπα, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπλ. Υπευθύνου προσφυγικής πολιτικής:
- Το ηθικό:κατά πόσο αξιωματούχος του κυβερνητικού κόμματος που είναι υπεύθυνος προσφυγικής πολιτικής για το νομό Σερρών μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη σίτιση των προσφύγων; Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κόρη του είναι υπεύθυνη του κέντρου φιλοξενίας. Σε αυτήν την περίπτωση η κόρη του κ. Τάπα θα παραλαμβάνει και θα ελέγχει τις προμήθειες από τον πατέρα της;
- Η αδιαφάνεια στο δημόσιο διαγωνισμό:ο διαγωνισμός αναρτήθηκε Παρασκευή 12 Αυγούστου, ακριβώς πριν από το 3ημερο του 15αυγουστου. Διοργανώθηκε ουσιαστικά εν κρυπτώ. Πως είναι δυνατό να αναλαμβάνει τη σίτιση επιχειρηματίας και επιχείρηση που δεν έχουν σχέση με την εστίαση; Πως διασφαλίζεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών; Ιδιαίτερα δε αν υπολογίσουμε πως βάσει του διαγωνισμού η μερίδα κοστολογείται σε 4,34 ευρώ, οι κρατήσεις και ο ΦΠΑ σε 3,24 ευρώ αυτό σημαίνει πως με 1,1 ευρώ ανά μερίδα θα πρέπει να σιτιστεί ένα άτομο και να βγει και κέρδος. Τέλος, πως είναι δυνατόν ο κ. Τάπας να μειοδότησε στον διαγωνισμό χωρίς να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα κερδίζοντάς τον με υπεύθυνη δήλωση (αντί των εγγράφων ο κ. Τάπας κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση μελλοντικής κατάθεσης των απαραίτητων εγγράφων);
- Το επιχειρησιακό:μετά την παραίτηση του κ. Τάπα από το έργο της σίτισης των προσφύγων προκαλείται εύλογο ερώτημα για το πως θα σιτίζονται οι άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Σερρών.
Η Δημοκρατική Ευθύνη καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να πάρουν στα σοβαρά το ζήτημα της σίτισης των προσφύγων που ζουν στις δομές φιλοξενίας ανά την επικράτεια, διασφαλίζοντας επαρκείς ποσοτικά και ποιοτικά μερίδες σίτισης, και να θέσει επιτέλους όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας στους διενεργούμενους διαγωνισμούς.
Η Δημοκρατική Ευθύνη αξιώνει:
- Να θεσπίζονται και να τηρούνται ασυμβίβαστα μέχρι και β’ βαθμού συγγένειαςμεταξύ όσων αναλαμβάνουν να προμηθεύουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων και όσων διοικούν αυτούς τους χώρους οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να παραλαμβάνουν και ελέγχουν την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών, τροφίμων ή υπηρεσιών.
- Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης – σίτισης κατ’ ελάχιστον για 1 έτοςκαι να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ποιότητας (ISO, HACCP, από τον ΕΦΕΤ κλπ). Φαινόμενα όπου εταιρία μπορεί να ιδρύεται σήμερα και αύριο να παίρνει μέρος σε διαγωνισμό δεν επιτρέπονται.
- Οι διαγωνισμοί να τηρούν τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια για τη δημοσιοποίησή τους, σε πραγματικό χρόνο και εργάσιμες ημέρες και όχι Παρασκευή απόγευμα για την επόμενη Δευτέρα που είναι μάλιστα αργία Δεκαπενταύγουστου όπως συνέβη εδώ, και να ενημερώνονται έγκαιρα και μάλιστα επί ποινή ακυρότητας του διαγωνισμού τα τοπικά επιμελητήρια και οι εμπορικές ομοσπονδίες.