Δεν έχουμε δώσει διεύθυνση, δεν αναμένουμε κάποια πρόσκληση
Η «Δημοκρατική Ευθύνη», έξι περίπου μήνες μετά την ίδρυσή της, κάνει την πρώτη της δημόσια εκδήλωση στα Γιάννενα. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε, ωστόσο, μια ενεργοποίηση και στην περιοχή. Πώς εισπράττει το εγχείρημα ο κόσμος;
Μετά από την πολιτική-οικονομική και, βεβαίως, επικοινωνιακή «ταλαιπωρία» που υπομένει επί επτά περίπου χρόνια ο Έλληνας, είναι βαθιά απογοητευμένος, απελπισμένος και δύσπιστος απέναντι σε κάθε πολιτικό σχήμα ή πρόσωπο που του παρουσιάζεται. Πέρα από αυτά που ισχύουν γενικά, όταν του παρουσιάζεις την ιδέα και το τι σκοπεύει να εκπροσωπήσει η «Δημοκρατική Ευθύνη» στο πολιτικό στερέωμα, δείχνει αν μη τι άλλο μια προσοχή. Ακούει. Στην εποχή μας θέλει χρόνο, κόπο και σοβαρότητα για να κτίσεις εμπιστοσύνη με τους πολίτες.
Η «Δημοκρατική Ευθύνη» αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο του προοδευτικού κέντρου. Τι έχετε αριστερά σας, τι δεξιά σας;
Αριστερά και δεξιά μας έχουμε συμπολίτες μας που αναζητούν την πολιτική κίνηση που θα τους εμπνεύσει ένα όραμα για τη ζωή τους και τον τόπο τους. Φιλοδοξούμε να γίνουμε ο φορέας, ο οποίος, απλώνοντας τα χέρια του δεξιά και αριστερά, θα μπορέσει να αγκαλιάσει τους περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες. Τα ιδεολογικά σχήματα «αριστερά-δεξιά» του παρελθόντος δεν έχουν σημαντική θέση στο σήμερα. Σήμερα σημασία έχει ο άνθρωπος.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και την ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου; Έχει συζητηθεί στη «Δημοκρατική Ευθύνη» η περίπτωση ανταπόκρισης στο κάλεσμα της Φ. Γεννηματά και με ποιες προϋποθέσεις αυτό μπορεί να συμβεί;
Αυτές όλες οι κινήσεις που γίνονται στην λεγόμενη «κεντροαριστερά», είναι μηχανιστικές κινήσεις για διάσωση προσώπων φθαρμένων και δοκιμασμένων στο παρελθόν. Η «Δημοκρατική Ευθύνη» έχει επιλέξει να μη δώσει σε αυτούς τους μηχανισμούς τη διεύθυνσή της και έτσι δεν αναμένει κάποια πρόσκληση.
Μετά την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη, η «Δημοκρατική Ευθύνη» πορεύεται χωρίς επικεφαλής. Θα είναι, τελικά, ο Αλέκος Παπαδόπουλος αυτός που θα ηγηθεί στη συνέχεια;
Η «Δημοκρατική Ευθύνη» είναι μια πολιτική κίνηση, όπως λέμε «από κάτω προς τα πάνω», και δεν είναι δημιούργημα κάποιου προσώπου. Εκφραζόμαστε μέσω της συλλογικότητας. Αυτών δεδομένων, ο κ. Θεοχάρης ήταν ένας από τους συνιδρυτές και το πρώτο διάστημα ήταν απλά ο μοναδικός προβαλλόμενος από τα ΜΜΕ λόγω της ιδιότητάς του βουλευτή και της αναγνωρισιμότητάς του. Στη «Δημοκρατική Ευθύνη» η λήψη των αποφάσεων, μέχρι την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Απριλίου, γίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τρία μέλη από αυτό εκπροσωπούν πολιτικά την κίνηση προς τα έξω. Ο Αλ. Παπαδόπουλος στηρίζει την κίνηση με πάθος, με την προϋπόθεση της συλλογικότητας και της πρωτοβουλίας των πολιτικά νέων ανθρώπων.
Η «Δημοκρατική Ευθύνη» είναι υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες ή θεωρεί επιζήμιες τις πρόωρες εκλογές;
Η «Δημοκρατική Ευθύνη» πιστεύει ότι η συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις παρούσες πολιτικές δυνάμεις, κάνει κακό στη χώρα. Η εστίαση πρέπει να γίνει στο άμεσο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της χώρας με τους δανειστές της. Η εκλογολογία απομακρύνει τους πιθανούς επενδυτές, ενώ στόχος μας έπρεπε να είναι η προσέλκυσή τους. Ευθύνες για αυτό έχουν όλα τα κόμματα, τα οποία αδυνατούν να ιεραρχήσουν σωστά τις προτεραιότητες της χώρας.
Ο Σπύρος Ζαφείρης είναι μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της «Δημοκρατικής Ευθύνης» και Συντονιστής Ηπείρου
Link: http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/35838/2017-01-28.html