Με μεγάλη επιτυχία που συνοδεύτηκε από την παρουσία πολλών συμπολιτών μας ,πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου η προσυνεδριακή εκδήλωση της Δημοκρατικής Ευθύνης στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δέκατη σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς η Δημοκρατική Ευθύνη κορυφώνει τις διεργασίες της στο δρόμο προς το ιδρυτικό της συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Απριλίου στην Αθήνα.
Στην προσυνεδριακή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν , πλήθος κόσμου που ήρθε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση , μέλη και στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης αλλά και ο πρώην υπουργός, κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος που στηρίζει με ιδιαίτερη πίστη τη νέα αυτή πολιτική κίνηση.
Οι ομιλίες των στελεχών, με διαφορετικό λόγο από τον συνήθη που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, φώτισαν όλες τις πτυχές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ανέδειξαν με σαφήνεια τις θέσεις και τις προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για έξοδο από την οικονομική ύφεση.
Ενδεικτικά αξίζει ν’ αναφερθεί πως ο κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε με έμφαση ότι στην επόμενη μέρα τη χώρα, μπορούν να την οδηγήσουν μόνο οι άνθρωποι της εποχής. Άνθρωποι με διαφορετική ποιότητα και νοοτροπία. Σημείωσε πως η δική του πολιτική γενιά κουβαλάει την αντικειμενική ευθύνη της κατάστασης και γι’ αυτό οφείλει να στηρίζει ενεργά, αλλά μπροστά να βγουν νέα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τον τόπο στο μέλλον.
Ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας περιέγραψε ανάγλυφα τη δεινή κατάσταση της χώρας και ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για ένα σύγχρονο κράτος, για τις προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Τόνισε πόσο κρίσιμο είναι, η χώρα ν’ ανακτήσει το σπάνιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, εντός και εκτός συνόρων. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια που θα βγάλει τη χώρα από τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Γιάννης Χατζηγώγας, στάθηκε στην πορεία της Δημοκρατικής Ευθύνης ως το συνέδριο αλλά και μετά απ’ αυτό. Δήλωσε απόλυτη βεβαιότητα πως το νέο κόμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι και πως το συνέδριο θ’ αποτελέσει το εφαλτήριο γι’ αυτήν την πορεία.
Ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους, σημείωσε με σαφήνεια και περιέγραψε το περιεχόμενο μιας εκ των βασικών προτάσεων της Δημοκρατικής Ευθύνης, που είναι η δομική μεταρρύθμιση του κράτους. Κομβικό ζήτημα για ν’ ανατραπεί το οικονομικό κλίμα στη χώρα, για να γίνει πολύ πιο φιλικό το περιβάλλον στην προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Στάθηκε επίσης στη ρευστότητα του διεθνούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος και το ρόλο που η λαβωμένη Ελλάδα οφείλει να εχει στην παρούσα συγκυρία.
Ο κ. Παναγιώτης Δραγουμάνος περιέγραψε γλαφυρά μια σειρά από στρεβλώσεις στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Ανέδειξε με στοιχεία τη στασιμότητα και συχνά τον παραλογισμό των διαδικασιών, που το μόνο που αποφέρουν είναι ακύρωση κάθε υγιούς οικονομικής λειτουργίας και τη ματαίωση κάθε σοβαρής επιχειρηματικής απόπειρας. Μίλησε για την ανάγκη βαθιάς αναμόρφωσης σε μια σειρά από τομείς, ώστε να διευκολυνθεί και ν’ αναπτυχθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Ο κ. Βασίλης Παυλίδης στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να διαμορφωθεί στην κοινωνία ένα νέο πρόταγμα που θα εμπνέει και θα καλεί τους πολίτες σε μια συλλογική προσπάθεια. Μια εφικτή ουτοπία την ονόμασε που θα δίνει προτεραιότητα στην παραγωγική και όχι την καταναλωτική πλευρά της χώρας, στη γνώση και τον πολιτισμό, αλλά και στην ιδέα μια δίκαιης κοινωνίας.
Η προσυνεδριακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ έναν ενδιαφέροντα κύκλο ερωτήσεων από τους πολίτες που απαντήθηκαν από τα στελέχη του κόμματος.
Η Δημοκρατική Ευθύνη συνεχίζει την πορεία προς το ιδρυτικό της συνέδριο που λαμβάνει χώρα στις 1 και 2 Απριλίου στην Αθήνα και το οποίο θα την οδηγήσει στην επόμενη φάση της και θα την εντάξει επί ίσοις όροις στο πολιτικό γίγνεσθαι.