Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για την πρωτοβάθμια υγεία αλλά και η εισήγηση του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Μάλτα προφανώς ακολουθούν την ασφαλή αλλά παρωχημένη μέθοδο της γενικότητας και της ασάφειας. Και αυτό διότι για την καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού, πέραν της δημιουργίας δομών και των προσλήψεων, απαιτούνται νέα καινοτόμα εργαλεία με αποδεδειγμένο όφελος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αλλαγή κουλτούρας και η ανθρωποκεντρική φροντίδα που επικαλείται ο Υπουργός δεν μπορεί να αφορά μόνο τους πολίτες και τους γιατρούς αλλά πρωτίστως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Διότι η ηλεκτρονική υγεία δεν μπορεί να αποτελεί μόνο μία αναφορά στο πρόγραμμα του Υπουργείου αλλά θεμέλιο λίθο στην προσφορά υπηρεσιών υγείας, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των ροών των ασθενών δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη νέων μοντέλων υπηρεσιών που προϋποθέτουν πλέον αναβαθμισμένους ρόλους για το σύνολο των επαγγελματιών υγείας πέραν του ιατρού. Στο ίδιο πλαίσιο, η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα δεν μπορεί να βρίσκεται πλήρως αποκομμένη από τις διαδικασίες αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, πραγματικότητα που διαμορφώνεται με βάση τις υφιστάμενες επιλογές της κυβέρνησης. Η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό εθνικό φορέα για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας ο οποίος θα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, κεφαλαιοποιώντας τη γνώση και το δυναμικό των ερευνητικών ιδρυμάτων μας.
Καλό θα είναι, λοιπόν, η εξειδίκευση των στόχων για το 2017 από το Υπουργείο Υγείας να βασισθεί σε νέες αποτελεσματικές πολιτικές και να αξιοποιήσει τα διδάγματα βέλτιστων πρακτικών ανά τον κόσμο. Η προβολή χιλιοειπωμένων εξαγγελιών μόνο ανικανότητα και έλλειψη γνώσης προδίδουν.