Μια ακόμα καταστροφή. Μία ακόμα εκ των υστέρων αντίδραση της Πολιτείας.
Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το μη-αξιόπλοο του πλοίου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε μολύνοντας με πετρέλαιο τον Σαρωνικό σε μια οικολογική και οικονομική καταστροφή μεγάλου μεγέθους, ο Πρωθυπουργός σπεύδει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα:
1) Αποφασίζει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για την έκδοση πιστοποιητικών πλοϊμότητας από το Υπουργείο και να τις μεταφέρει στον Ελληνικό Νηογνώμονα.
Και το ερώτημα είναι, αφού τις κρίσεις για την πλοϊμότητα μπορεί και πρέπει να της κάνει ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων, τί δουλειά είχε τόσα χρόνια να έχει τον τελικό λόγο το Υπουργείο; Υπάρχει περίπτωση άραγε όπου ένα σκάφος μπορεί να κρίνεται μη-αξιόπλοο απ΄ τους εμπειρογνώμονες και τους ειδικούς αλλά η διοικητικοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου να έχουν άλλους λόγους, διοικητικής ή πολιτική φύσεως που να υπερισχύουν εν τέλει και να το πιστοποιούν ως αξιόπλοο;
Η Δημοκρατική Ευθύνη στο πρόγραμμά της, από την ίδρυσή της, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών και της κυβέρνησης είναι να ασκούν την πολιτική διεύθυνση και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την πορεία της χώρας, προετοιμάζοντας και προτείνοντας στη Βουλή το νομοθετικό έργο. Όχι να ασκούν διοίκηση και να εμπλέκονται στο κάθε τι, προκειμένου να μπορούν να κάνουν τις κάθε είδους νόμιμες ή μη-νόμιμες εξυπηρετήσεις σε ψηφοφόρους και παντός είδους συμφέροντα.
Οι κύριοι του παρελθόντος και παρόντος πολιτικού συστήματος αυτό που λέμε εμείς το αντιλαμβάνονται μόνο μετά από καταστροφές, όταν δεν μπορούν άλλο να αποκρύψουν τις ευθύνες και το ρόλο τους σε όλα αυτά.
2) Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κύριος Τσίπρας επιτέλους αναγνώρισαν ρητά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σαρωνικό.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός του της Ναυτιλίας κύριος Κουρουμπλής ακόμη δίνει συνεντεύξεις επιδιδόμενος σε μια απέλπιδα προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού και μόνο ανάσχεσης της οικολογικής καταστροφής.
Πρώτα μας είπε ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή για εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας.
Μετά μας είπε ότι πετρελαιοκηλίδα υπάρχει αλλά δεν απειλεί τις ακτές της Αττικής.
Μετά μας είπε ότι τελικά όντως ρυπάνθηκαν παραλίες αλλά εξαιτίας των θαλασσίων ρευμάτων (μετά τον «στρατηγό άνεμο» του κ. Πολύδωρα, έχουμε μάλλον τώρα και τον «ναύαρχο θαλάσσιο ρεύμα» του κ. Κουρουμπλή).
Χθες το απόγευμα παρότρυνε τους λουόμενους να μην διακόψουν τα μπάνια τους.
Σήμερα το πρωί τους συνέστησε να ακούσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να αποφύγουν το κολύμπι μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές μετρήσεις.
Και εν τέλει, κατηγόρησε τους δημοσιογράφους γιατί «φέρνουν την καταστροφή».
Τί προτίθεται λοιπόν να κάνει ο κ. Τσίπρας;
Θα κρατήσει έναν υπουργό που μόλις ο ίδιος διέψευσε και άδειασε με τον πιο καταφατικό τρόπο;
Θα κρατήσει ένα υπουργείο από το οποίο αφαίρεσε μια τόσο κομβική αρμοδιότητα;
Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα του πολιτικού προσωπικού σήμερα.
Δεν κάνει πολιτική, είτε γιατί δεν ξέρει, είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται.
Κάνει μόνο ψηφοθηρία. Και μάλιστα ψηφοθηρία αναποτελεσματική κι ανεύθυνη.
Προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις αλλά χάνουν τις υποθέσεις.
Και κάπως έτσι έχει χαθεί και η εμπιστοσύνη με τους πολίτες.
Η Δημοκρατική Ευθύνη κοιτάει πρώτα την ουσία, το αποτέλεσμα στις ζωές των πολιτών και το γενικό συμφέρον.
Όχι τις εντυπώσεις, το αποτέλεσμα σε δημοσκοπήσεις και εκλογές ή το κομματικό συμφέρον.
Έχει καταθέσει στο πρόγραμμά της από την αρχή προτάσεις για έναν ριζικά άλλο τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.