Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Αναστάση Καραμπογιά, αντιπροέδρου της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό “Έκφραση” της Κω και την Καλλιόπη Δανελάκη:
Στη συνέντευξή του ο κ. Καραμπογιάς σύστησε τη Δημοκρατική Ευθύνη στον κόσμο της Κω, δίνοντας τα χαρακτηριστικά του κόμματος που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα, λέγοντας ότι, τα μέλη του είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχοντας απηυδήσει από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, πήραν την απόφαση να αντιδράσουν στη γενικευμένη παρακμή που η χώρα μας έχει περιέλθει, όπως επίσης και το ότι ο Γενικός Γραμματέας και Πολιτικός Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης που εκλέχτηκε πριν από ένα χρόνο στο ιδρυτικό της συνέδριο είναι αυτός που θα κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος και όχι ο Πρόεδρος της, ακολουθεί δηλαδή το Σοσιαλιστικό πρότυπο όπου ο Πρόεδρος δεν κατεβαίνει στις εκλογές αλλά είναι υπεύθυνος για την εσωτερική λειτουργία του κόμματος.
Μέσα από αυτή τη διαφορετική οργανωτική δομή, η Δημοκρατική Ευθύνη εφαρμόζει ουσιαστικά το διαχωρισμό κόμματος και κράτους, μια βασική αρχή την οποία υποστηρίζει το κόμμα και που την εφαρμόζει στην οργάνωσή της.
Ο κ. Καραμπογιάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στα θέματα που η Δημοκρατική Ευθύνη προσπαθεί να βάλει στον πολιτικό διάλογο όπως είναι το δημογραφικό, τονίζοντας εδώ ότι η Ελλάδα από το 2011 μέχρι και το 2017 έχει χάσει 150 χιλιάδες ανθρώπους, δηλαδή μιλάμε για μια ωρολογιακή βόμβα στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας. Για να καταλήξει στο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που φθίνει και γηράσκει, καθώς και ότι το 2080 ο πληθυσμός μας θα είναι λιγότερος κατά 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Eurostat. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το αναφέρει κανένα πολιτικό κόμμα και η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται μόνο για τις δημοσκοπήσεις και τις επόμενες εκλογές. Η Δημοκρατικής Ευθύνη επειδή ακριβώς ενδιαφέρεται να «κάνει πολιτική για τις επόμενες γενιές» βάζει το δημογραφικό πάρα πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα.
Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης μίλησε και για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι η απουσία εξορθολογισμού των δημοσίων συμβάσεων. Έχει γίνει ένας υπολογισμός σύμφωνα με τον οποίο ο εξορθολογισμός των δημοσίων συμβάσεων θα εξασφάλιζε μια εξοικονόμηση που θα έφτανε στο ποσό των 4δις ευρώ τουλάχιστον ετησίως. Τα νούμερα είναι τρομαχτικά αλλά και αυτό δεν το ακουμπάνε τα πολιτικά κόμματα σήμερα καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική τους επιβίωση και όχι η εθνική μακροημέρευση.
Ένα άλλο θέμα που η Δημοκρατική Ευθύνη επιδιώκει, είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πρέπει να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία χρόνια και που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να βγει από τη γενικευμένη παρακμή και αποθέσμιση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα προτείνει την απεξάρτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, ο οποίος θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον Ελληνικό λαό. Άλλη μια πρόταση της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι η θέσπιση το πολύ δύο θητειών στη Βουλή, επίσης η τροποποίηση του νόμου στην ουσία περί «μη ευθύνης υπουργών».