Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Αναστάση Καραμπογιά, αντιπροέδρου της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Θήβας και την εκπομπή του Γιώργου Πέππα:
Στη συνέντευξή του ο κ. Καραμπογιάς σύστησε τη Δημοκρατική Ευθύνη στον κόσμο της Θήβας, δίνοντας τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Τα μέλη της, είπε χαρακτηριστικά, είναι άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε προέρχονται από πολιτικά τζάκια ή από κομματικούς στρατούς, αλλά άνθρωποι καθημερινοί που ασκούν το επάγγελμά τους για ζήσουν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κουρασμένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα αποφάσισαν να βάλουν το λιθαράκι τους προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Για να κλείσει λέγοντας ότι η Δημοκρατική Ευθύνη διακρίνεται για την ύπαρξη μιας διαρχίας και αυτό συνδέεται και με ένα από τα πιστεύω της, που είναι ο διαχωρισμός κόμματος και κράτους.
Εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ζήτημα που μαστίζει τη χώρα μας και έχει να κάνει με τη γήρανση του πληθυσμού της. Για τη Δημοκρατική Ευθύνη είπε, το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί ένα μείζον ζήτημα με το οποίο μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν έχει ασχοληθεί, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται για τις δημοσκοπήσεις και τις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Καραμπογιάς τόνισε εδώ ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2011 έως και το 2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 150 χιλιάδες ανθρώπους, ουσιαστικά δηλαδή είναι σαν να έχει εξαφανιστεί μια ολόκληρη πόλη όπως η Λάρισα (5η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδας), για να καταλήξει στο ότι το 2080 ο πληθυσμός μας θα είναι λιγότερος κατά 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Η Δημοκρατικής Ευθύνη επειδή ακριβώς ενδιαφέρεται να «κάνει πολιτική για τις επόμενες γενιές» έχεις βάλει το δημογραφικό πάρα πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα. Μια από τις προτάσεις του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα είπε, είναι η καταβολή ενός επιδόματος στις άνεργες μητέρες για τουλάχιστον 18 μήνες από τη γέννηση του παιδιού τους, το ίδιο μάλιστα επίδομα, σύμφωνα με την αρχή της ισότητας, θα έπρεπε να παίρνει και ο σύζυγος εάν δεν εργάζεται.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης αναφέρθηκε και στο τεράστιο ζήτημα της μετακίνησης των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα προς τις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να βρουν εργασία (πάνω από 450.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει), καθώς στη χώρα μας η ανεργία πλέον είναι τεράστια. Η πολύ μεγάλη μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την μετακίνηση των νέων σε άλλες χώρες δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του Ελληνικού πληθυσμού. Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει κάνει μια μεγάλη μελέτη πάνω στο δημογραφικό ζήτημα και έχει υπολογίσει ότι εάν το κράτος προχωρούσε στην επιδότηση των άνεργων μητέρων για τους πρώτους 18 μήνες από τη γέννηση του τέκνου τους, στην μερική επιδότηση των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων για ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μια εφάπαξ καταβολή ποσού με τη γέννηση κάθε παιδιού καθώς και μία αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί, τότε θα πρόκυπτε ένα κόστος για το κράτος της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μέσα από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.
Για το θέμα της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας ο κ. Καραμπογιάς τόνισε ότι όσο η πρωτογενής παραγωγή βρίσκεται σε αδράνεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακινηθεί και να ανακάμψει η οικονομία της χώρας μας. Εδώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την περικοπή των συντάξεων το 2019 ύψους περίπου 2δις ευρώ και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να σταματήσει πλέον τη ρουσφετολογία και να ακουμπήσει τον αδηφάγο δημόσιο τομέα. Για να τονίσει επίσης ότι ενώ οι τελευταίες περικοπές των συντάξεων έχουν κριθεί από το ΣΤΕ αντισυνταγματικές, αυτές δεν εφαρμόζονται. Τέλος αναφέρθηκε στο πλεόνασμα που παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το ως πλασματικό καθώς το κράτος δεν πληρώνει τους ιδιώτες.
Εν συνεχεία ο κ. Καραμπογιάς έκανε και αναφορά στην υπερφορολόγηση και τον αποτρεπτικό ρόλο της σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις. Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για τη φορολογία είναι συγκεκριμένες, πρέπει να γίνει μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, ώστε να φτάσει στο 25% το πρώτο έτος και 20% στο δεύτερο έτος, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει και μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20%. Μειώνοντας τους φόρους έχει αποδειχτεί ότι τόσο περισσότερο δηλώνονται τα εισοδήματα και τόσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο αντιπρόεδρος μίλησε για την κατάργηση εκατοντάδων φορέων, χωρίς αυτό να σημαίνει την απόλυση των εργαζομένων, αλλά τη διοχέτευσή τους σε υπηρεσίες που θα έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πρόταση της Δημοκρατικής Ευθύνης για το δημόσιο είναι ξεκάθαρη, πρέπει να υπάρχουν πέντε χιλιάδες επιτελικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι να μετακινηθούν σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις, έχει να κάνει μόνο με την ορθολογικότερη λειτουργία του κράτους.
Στο θέμα του μεταναστευτικού ο κ. Καραμπογιάς είπε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας από το 2016 στην οποία αναφέρεται ότι όσοι εισέρχονται στα Ελληνικά νησιά θα παραμένουν σε αυτά, ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μετεγκαθίστανται πάλι στην Τουρκία. Αυτή η συμφωνία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα πλέον σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές. Εδώ επεσήμανε ότι πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι μετανάστες μπορούν πλέον να μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, και εδώ δημιουργείται ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη συμφωνία με την Τουρκία. Η γείτονα χώρα σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να δέχεται πίσω μόνο μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά μας. Η Δημοκρατική Ευθύνη θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να εξετάζονται τα ζητήματα ασύλου των ανθρώπων που είναι πρόσφυγες, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν, ενώ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια νομιμότητας θα πρέπει άμεσα να φεύγουν από τη χώρα μας. Για να κλείσει λέγοντας ότι και αυτό το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, ενώ παράλληλα έχουμε και το φαινόμενο της ύπαρξης πολλών ΜΚΟ που θησαυρίζουν εξαιτίας αυτού του προβλήματος.
Επίσης ο κ. Καραμπογιάς διευκρίνισε ότι στόχος της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι να κατέβει στις εκλογές και για αυτό έχει δημιουργήσει την επιτροπή ψηφοδελτίων της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αξιόλογων στελεχών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης τόνισε ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό έχει αποτύχει και πρέπει καινούργιες δυνάμεις και καινούργια άτομα να μπούνε μπροστά, να μπούνε στην πολιτική και για να μην αφήνουν και θέση και χώρο σε επαγγελματίες της πολιτικής, οι οποίοι τους βλέπουμε ότι είναι 30 και 40 χρόνια στην πολιτική και με κληρονομική διαδοχή αφήνουν την έδρα τους και στα παιδιά τους.