Βαθιά δημοκράτης, αγωνιστής επί δεκαετίες για τις ιδέες του και κυρίως υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του λόγου και της άποψης για όλους, στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, του δημοσίου βίου και των ιδεών.
Η Δημοκρατική Ευθύνη αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη κρατώντας όμως ως οδηγό κείμενα, σκέψεις του αλλά και την αδιάλειπτη μαχητικότητά του στο δημόσιο χώρο.
Ακολουθεί μικρό απόσπασμα από κείμενό του με το οποίο οι άνθρωποι της Δημοκρατικής Ευθύνης συντάσσονται και αποδεικνύει την ανοιχτή, υπερβατική και προοδευτική σκέψη του Σταύρου Τσακυράκη.
«Υπάρχει ένας βαθύς λόγος δικαιοσύνης που επιτάσσει τη διακυβέρνηση της κοινωνίας από νέους. Αυτοί που έχουν μπροστά τους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους είναι δίκαιο να μπορούν να ορίζουν την τύχη τους. Η επιταγή αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική την περίοδο της φοβερής κρίσης που διανύουμε όχι μόνον διότι οι νέοι έχουν καταβάλει το βαρύτερο τίμημα στην ανεργία και σε χαμένες ευκαιρίες αλλά και επειδή η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι το μόνο πράγμα αυτό που τους εξασφαλίσαμε. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας προκύπτει αβίαστα από ένα συλλογισμού του τύπου «αν είναι να ζήσουμε σε ένα ζοφερό περιβάλλον, αφήστε τουλάχιστον εμάς να το διαμορφώνουμε, αφήστε μας να φταίμε εμείς για ό,τι συμβαίνει.»
Το αίτημα «οι νέοι στην εξουσία» δεν είναι ούτε αξίωμα ούτε κανόνας απαράβατος. Περιέχει, όμως, ένα βαθύ στοιχείο δικαιοσύνης. Το ευτύχημα βέβαια θα ήταν να κυβερνήσουν οι πιο άξιοι νέοι. Άλλωστε, η αξιοκρατία είναι κι αυτή θεμελιώδης ηθικοπολιτική επιταγή. Αλλά για το ότι οι περισσότερες θέσεις ευθύνης πρέπει να καταλαμβάνονται από νέους δεν έχω καμία αμφιβολία. Όταν, λοιπόν, λέω, ότι θα κάνω το παν για να προωθήσω την εναλλαγή γενεών στην εξουσία, δεν λαϊκίζω. Εκφράζω μια θέση που προκύπτει από μια αίσθηση πολιτικής δικαιοσύνης.»