Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα περιέχει στοιχεία και μαρτυρίες που χρήζουν άμεσης δικαστικής διερεύνησης καθώς και διερεύνησης από ανεξάρτητο φορέα.
Η δράση πλαστών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κομματική προπαγάνδα κορυφώνεται αυτές τις μέρες. Οι στρατοί των κομματικών «τρολ» ανέλαβαν πάλι συντονισμένα δράση, κι ο πολιτικός υπεύθυνος που τα διαφεντεύει ανέβηκε πάλι στην κυβερνητική ιεραρχία μετά από ενάμιση χρόνο «στον πάγο» για κακό χειρισμό προηγούμενης υπόθεσης. Βάλθηκε δε να αποδείξει τη χρησιμότητα του και υπερέβην εαυτόν αλλά, απ’ ότι φαίνεται, και τα εσκαμμένα της νομιμότητας.
Ένα πράγμα είναι να χρησιμοποιούν πολιτικά κόμματα και ίσως κρατικοί παραμηχανισμοί στρατιές έμμισθων ή αμειβόμενων κατ’ αποκοπήν ή εθελοντών (αν και δεν έμειναν πολλοί τέτοιοι) τρολ που χειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς, πολλούς ο καθένας, για να ενισχύουν το προφίλ τους και την προπαγάνδα τους ή να επιτίθενται με αντεπιχειρήματα (θεμιτό) σε αντιπάλους ή και να τους υβρίζουν (αθέμιτο).
Όμως πλέον υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για οργανωμένη επιχείρηση φίμωσης του ελεύθερου λόγου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές λογαριασμοί χρηστών που κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι και μετά ανέβαζαν άρθρα ή στοιχεία που δεν άρεσαν σε κάποιους δέχονταν συντονισμένα πολλαπλά “report” δηλαδή καταγγελίες από τέτοιους «φτιαχτούς» λογαριασμούς ώστε οι λογαριασμοί που ασκούσαν κριτική ή προέβαιναν σε αποκαλύψεις να μπλοκάρονται από το σύστημα και να εξουδετερωθούν για κάποιες μέρες που διαρκεί η διαδικασία με την οποία αποδεικνύεται ότι οι καταγγελίες ήταν ανυπόστατες.
Συγκεκριμένα, χρήστης που ανέβασε πληροφορίες για την πυρκαγιά και τις παραλείψεις των αρχών στοχοποιήθηκε ψευδώς ότι δήθεν ανέβαζε πορνογραφικό υλικό ώστε να μπλοκαριστεί και έτσι να φιμωθεί.
Αυτές οι ενέργειες είναι καταφανώς παράνομες, αντιδημοκρατικές και καταπατούν την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Πλέον οι στρατιές των τρολ λειτουργούν ως φασίζον ηλεκτρονικό παρακράτος.
Α) Ζητούμε να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες η Δικαιοσύνη.
Β) Ζητούμε να διενεργηθεί έρευνα από ανεξάρτητο φορέα και να υποβληθεί η σχετική έκθεση στη Βουλή σε σχέση με τη δράση συμμοριών τρολ οργανωμένων από κόμματα και πολιτικούς φορείς.