Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή κ.Σαράντου Ψυχάρη, υπεύθυνου τομέα παιδείας της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο Κανάλι1 του Πειραιά και το Νίκο Παρασκευά:
Ο καθηγητής κ.Σαράντος Ψυχάρης στη συνέντευξη που έδωσε στο Κανάλι1 του Πειραιά και την εκπομπή του Νίκου Παρασκευά μίλησε για τη Δημοκρατική Ευθύνη ως μέλος και υπεύθυνος για θέματα παιδείας, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Ευθύνη είναι ένα κόμμα που η δομή του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια δομή των « ελεύθερων – υπεύθυνων», με συνιστώσες και διαστάσεις που βρίσκονται κοντά σε αυτό που λέμε ορθολογική σοσιαλδημοκρατία.
Ο κ.Ψυχάρης μίλησε εν συνεχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή η στιγμή η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη τόσο σε οικονομικό και πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα είναι χειρότερα, δίνοντας ένα παράδειγμα για την κοινωνία που βρίσκεται σε απόλυτη απογοήτευση, μια κοινωνία που δεν περιμένει κάτι καλύτερο με αποτέλεσμα να μην κάνει καμία προσπάθεια να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και εν τέλη να μην ασχολούνται οι πολίτες με την πολιτική.
Στη συνέχεια ο κ.Ψυχάρης εξήγησε ότι στο σημερινό πολιτικό σύστημα δεν υπάρχουν ηγέτες, ηγέτες είναι το κράτος δικαίου, είναι η μη κομματοκρατία, ο ηγέτης δηλαδή είναι δηλαδή έννοιες. Σημαντικό είναι, είπε εν συνεχεία, ο κάθε πολίτης να σκεφτεί την ευθύνη που έχει ο ίδιος για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο ίδιος και να ακολουθήσει κάποιους ανθρώπους, όπως αυτούς που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Ευθύνη. Ανθρώπους δηλαδή που ισότιμα και ομότιμα θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα όχι μέσω αντιμνημονίων και προσωρινών λύσεων αλλά μέσα από κάτι που να έχει μακροζωία.
Η Δημοκρατική Ευθύνη είπε ο κ.Ψυχάρης έχει ένα όραμα και για να φτάσει κάποιος στην διατύπωση ενός οράματος πρέπει να υπάρχει στρατηγική και εν συνεχεία να ακολουθήσεις μια μεθοδολογία με ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και ορθολογικές προτάσεις. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι εάν θέλουμε επί παραδείγματι να φτιάξουμε τη δημόσια διοίκηση, η Δημοκρατική Ευθύνη προτείνει την δημιουργία υπουργείων τα οποία θα ασχολούνται μόνο με τον στρατηγικό σχεδιασμό. Εάν όμως αυτό το ακούσει κάποιος θα πιστέψει ότι το κόμμα θέλει να διώξει τους δημόσιου υπαλλήλους, το οποίο είναι απόλυτα λάθος. Ουσιαστικά θα γίνει αποκέντρωση των υπαλλήλων στα ΚΕΠ που μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα τεθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε σχέση με τις παραχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση σήμερα ακόμα και σε σημαντικά θέμα όπως η εθνική της κυριαρχία. Εδώ ο κ.Ψυχάρης μίλησε για το τρίγωνο που αφορά τη Θράκη,το Κόσσοβο και το Αιγαίο που σήμερα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και κανείς δεν κάνει λόγο για αυτό. Η Ελλάδα όμως μελλοντικά μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να τεθούν κάποιοι απαράβατοι όροι. Για να καταλήξει ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, αλλά πέρα από αυτές πρέπει να υπάρξουν σημεία σύγκλισης για να μην παγιωθεί μια κατάσταση και άρα να μπει πάνω από το πολιτικό συμφέρον το εθνικό. Οι λύσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν τη ρίζα ενός προβλήματος μέσα από μια ενιαία εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην κυβέρνηση.
Ο κ.Ψυχάρης μίλησε για αλλαγή στις δομές του κράτους, όπως οι ανεξάρτητες αρχές, τα ελεγκτικά καθήκοντα των βουλευτών, αλλά και τη μη ύπαρξη συνταγματικού δικαστηρίου.
Για το χώρο της παιδείας και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ο κ.Ψυχάρης πιστεύει ότι οι μεμονωμένες λύσεις, που πολλές φορές δεν έχουν καμία συνάφεια μεταξύ τους δεν μπορούν να επιφέρουν τελικά κανένα σημαντικό αποτέλεσμα. Τόνισε δε ότι το σχολείο είναι το μέσο εκμάθησης «παιδείας» και όχι εκπαίδευση, την οποία κάποιος θα πάρει μέσα από τα πανεπιστήμια. Για να κλείσει λέγοντας ότι στο θέμα της συνένωσης των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ θα πρέπει να είναι μια απόφαση που θα παρθεί επειδή αυτό θα βοηθήσει πραγματικά στη συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και όχι επειδή αυτό μας επιβάλλεται από κάποιους εταίρους μας, αλλά θα πρέπει να γίνει με σωστά και καθολικά κριτήρια
Στην συνέχεια ο κ. Ψυχάρης μίλησε για την έλλειψη σωστών αντανακλαστικών της χώρας μας στο τομέα της ενέργειας. Εδώ ο κ. καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο ενεργειακής πολιτικής, όπως επίσης και ένα υφυπουργείο ενέργειας και να χρησιμοποιούμε «έξυπνα μικροδίκτυα» με σκοπό την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Επίσης θεωρεί απαραίτητο να γίνει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων τηςπρογραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τη δημιουργία, μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, έργων ΑΠΕ εστιασμένων στους Δήμους, ούτως ώστε να έχουμε συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας για τη λειτουργία των Δήμων αλλά και τη μείωση στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες δυνατότητες καθώς ο ήλιος μας τις προσφέρει απλόχερα.
Στη συνέντευξή του μίλησε επίσης και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο τομέας της υγείας, λέγοντας ότι οι τομές που γίνονται είναι πρόσκαιρες, χωρίς κανένα υπόβαθρο χρονικής εξέλιξης. Εδώ ο κ.Ψυχάρης έκανε λόγο για την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το κόστος των φαρμάκων με αποτέλεσμα να υπάρχει τεχνική αύξηση. Επίσης είπε δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και κανονισμός για την κατοίκον νοσηλεία, δεν υπάρχει ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος των μονάδων υγείας ώστε να υπάρχει μια δίκαιη εξυπηρέτηση του ασθενούς ούτως ώστε να εξαλειφθεί το «φακελάκι», τονίζοντας βέβαια και το πρόβλημα των πολύ χαμηλών μισθών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Κλείνοντας ο κ.Ψυχάρης έκανε σαφές ότι η Δημοκρατική Ευθύνη είναι διατεθειμένη να «σπάσει αυγά» γιατί υπάρχει ένα κομμάτι συμπολιτών μας που ακούνε τις προτάσεις του κόμματος και λέει «να αυτές είναι ορθολογικές προτάσεις», αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που λέει «κάνε την πάπια, καλά είμαστε», εμείς είπε χαρακτηριστικά θα βρεθούμε απέναντι σε αυτούς.