Σε μία διαφορετική συνέντευξη, ο Θωμάς Παπαλιάγκας στο Ραδιόφωνο Metropolis της Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Κώστα Παπαζαφειρίου.
Με αιχμηρή αναφορά του στο ερώτημα αν τη χώρα μπορούν να βγάλουν από την κρίση πολιτικοί που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους είπε ότι αξίζει να αναρωτηθεί κάποιος ως βασικό κριτήριο ποιους από τους υπουργούς ή βουλευτές θα προσλάμβανε στη δουλειά του. Αυτονόητο είναι ότι τη χώρα, είπε, μπορούν να βγάλουν από την κρίση μόνο άνθρωποι που εργάζονται, που γνωρίζουν από τα καθημερινά προβλήματα, πληρώνουν φόρους, ΦΠΑ κλπ.
Μόνο τέτοιοι άνθρωποι, που εργάζονται και ζουν στην κοινωνία και την αγορά, μπορούν να προτείνουν ρηξικέλευθες διαδικασίες, όπως η αδεοδότηση των επιχειρήσεων εντός 30 ημερών, μετά το πέρας των οποίων, αν δεν έχει χορηγηθεί η άδεια, κατά πλάσμα δικαίου θεωρείται ότι έχει δοθεί. Και, ακόμη καλύτερα, όπως είπε, θα είναι να καταργηθεί η υποχρέωση αδειοδότησης, αλλά ο κάθε επιχειρηματίας ή επαγγελματίας θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί με δική του ευθύνη τη νομοθεσία, χωρίς να έχει υποχρέωση να λάβει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας, αλλά να ελέγχεται μέσα σε 60 μέρες από το άνοιγμα της επιχείρησής του από ανεξάρτητους ελεγκτές (και όχι δημοσίους υπαλλήλους). Αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε θα προεδοποιείται και θα λαμβάνει προθεσμία 5 ημερών. Αν και μετά το πέρας αυτής δεν συμμορφωθεί, θα κλείνει η επιχείρηση.
Προσφυώς επίσης απάντησε στο ερώτημα αν είναι λογικό οι βουλευτές να μην διαβάζουν βασικά νομοθετήματα, όπως είχε πει ο Μ. Χρυσοχοΐδης για το Μνημόνιο, λέγοντας ότι προφανώς και δεν είναι ο μοναδικός που δεν το είχε διαβάσει, καθώς επρόκειτο για πολυσέλιδο κείμενο. Πιθανώς πολλοί να μην το είχαν διαβάσει, όμως δεν το παραδέχονται. Άλλωστε, είπε, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της πολιτικής ζωής είναι η υποκρισία.
Καλούμενος να σχολιάσει τη θέση κάποιων βουλευτών ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα αποδασίσουν όταν έρθει σε ψηφοφορία, απάντησε χαρακτηριστικά ότι στα θεμελιώδη ζητήματα όλοι έχουμε κατασταλαγμένες θέσεις από το σπίτι μας. Όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, η τοποθέτηση έρχεται πολύ γρήγορα. Άλλωστε η Ευθύνη τοποθετήθηκε αρνητικά αμέσως μόλις ανέγνωσε και ανέλυσε το κείμενο της Συμφωνίας, επισημαίνοντας λεπτομερώς τα προβλήματά του.
Σε άλλη ερώτηση ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης απάντησε σε ερώτηση για τη διασπάθιση του χρήματος της ΕΕ από τις ΜΚΟ, θυμίζοντας ότι γι’ αυτό το θέμα είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση η Δημοκρατική Ευθύνη εδώ και δύο χρόνια. Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του ότι δεν εμπιστευόταν την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση των κονδυλίων επέβαλε τη λύση να χρηματοδοτούνται επ’ ευθείας οι ΜΚΟ, όμως το πλαίσιο ελέγχου και διαφάνειας των ΜΚΟ είναι ελλιπές πανευρωπαϊκά. Πρέπει γι’ αυτό να γίνουν παρεμβάσεις άμεσες τόσο στο επίπεδο του ελέγχου της μέχρι σήμερα διαχείρισης όσο και από εδώ και πέρα με τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας.
Ερωτώμενος τέλος για την ανοιχτή υποστήριξη του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο Θ. Παπαλιάγκας είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για ένα κόμμα όπως η Δημοκρατική Ευθύνη, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί διαφορετικά, να έχει τη στήριξη τέτοιων ανθρώπων, πενήντα τον αριθμό από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της επιχειρηματικότητας.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποτελεί παράδειγμα προς τους σημερινούς πολιτικούς, καθώς ο ίδιος αποχώρησε εγκαίρως, σημειώνοντας ότι σήμερα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους άνθρωποι της εποχής, που νιώθουν τους ανέμους της και καλούνται να πληρώσουν την κρίση.
Συνέντευξη του κ.Θωμά Παπαλιάγκα, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο ραδιόφωνο Metropolis και τον Κώστα Παπαζαφείρη