Δελτία τύπου και ανακοινώσεις

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία με σύνθημα «Τίποτα για Εμάς, Χωρίς Εμάς», είναι μια φωνή αγωνίας για την ανάγκη λήψης μέτρων και εφαρμογής πολιτικών για την μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό ατόμων με αναπηρίες κυμαίνεται μεταξύ 10-15% και παρουσιάζει αυξητική τάση που φαίνεται να οφείλεται στα τροχαία ατυχήματα.  Στην Ελλάδα, ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, χωρίς να υπάρχει επίσημη απογραφή.

Στην Ελλάδα, είναι λίγοι οι άνθρωποι με αναπηρίες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Είναι λίγοι γιατί το υγειονομικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό μας σύστημα φροντίζει να τους κρύβει με το να μη διευκολύνει την κίνηση τους στην πόλη και μη προσφέροντας κοινωνικές παροχές για την επιβίωση τους.

Τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα ασέλγησαν στο θεσμό της αναπηρίας, πιστοποιώντας στο παρελθόν ως ανάπηρους τυφλούς που έβλεπαν και παράλυτους που περπατούσαν  απλά για να διευκολύνουν την κομματική πελατεία τους, βλάπτοντας όμως μακροπρόθεσμα τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Η ευθύνη όμως βαρύνει και όλους εμάς που ανεχόμαστε συμπολίτες μας που παρκάρουν το αυτοκίνητο τους σε σημείο που εμποδίζει την διέλευση αμαξιδίων, η καταλαμβάνουν θέση στάθμευσης που προορίζεται γι τα άτομα με αναπηρίες.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις βοηθούν σαν μια στιγμιαία υπενθύμιση ενός υπαρκτού προβλήματος. Η αντιμετώπιση του όμως απαιτεί άλλες δομές, άλλες διαδικασίες και άλλους ανθρώπους. Η δημιουργία σύγχρονων πολυεπίπεδων υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία είναι εθνική υποχρέωση, είναι δείγμα πολιτισμού.

Πιο πρόσφατα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 7, 3ος όροφος, Τ.Κ. 114 73

info@dimokratikiefthini.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθετε πρώτοι τα νέα της Δημοκρατικής Ευθύνης.