Αρθρογραφία

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Θωμά Παπαλιάγκα, πολιτικό επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης και γνωστό Λαρισαίο δικηγόρο, έχει η larissanet με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το ιδρυτικό συνέδριο του πολιτικού φορέα και ενόψει του κρίσιμου σταθμού της διοργάνωσης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στις 19 και 20 Μαΐου.

Ο Θωμάς Παπαλιάγκας μιλάει για την πορεία της Δημοκρατικής Ευθύνης, όπως και για τις βασικές ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές. Παράλληλα, λαμβάνει σαφή θέση στο ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών υπογραμμίζοντας πως «έχει νόημα η συνεργασία και η συμπόρευση μόνο με κόμματα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Δημοκρατική Ευθύνη και όχι βεβαίως η συμπόρευση με κόμματα του παρελθόντος».

Σε ότι αφορά την πορεία της χώρας ο κ. Παπαλιάγκας επισημαίνει πως «πέρασε από την κρίση σε στάδιο προϊούσας παρακμής. Αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης τόσο του υπάρχοντος πληθυσμού όσο και στο μέλλον της, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας και της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό, που πρώτη η Δημοκρατική Ευθύνη από το ξεκίνημά της ανέδειξε».

«Η Δημοκρατική Ευθύνη ακολουθεί το δύσκολο δρόμο. Ο δρόμος αυτός όμως είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει υγιείς πολιτικές δυνάμεις»

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του Θωμά Παπαλιάγκα:

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το Ιδρυτικό Συνέδριο της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Ποιός είναι ο απολογισμός αυτής της πορείας;

Δίνουμε μία μάχη για να περάσουμε τη θεμελιακή για την επιβίωση της χώρας θέση ότι η χώρα χρειάζεται άλλους ανθρώπους, άλλες αντιλήψεις, άλλες ιδέες, άλλες διαδικασίες, άλλα κόμματα. Προφανώς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Η Δημοκρατική Ευθύνη ακολουθεί το δύσκολο δρόμο. Ο δρόμος αυτός όμως είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία ενός κόμματος αρχών από τους πολίτες και όχι από έναν αρχηγό-ιδρυτή. Με τη διακήρυξή του και το πρόγραμμά του, γύρω από τα οποία συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι που αυξάνονται διαρκώς. Προσπαθούμε μόνοι και όλοι μαζί, χωρίς να αναζητούμε χρηματοδοτήσεις και πάτρονες. Χωρίς επικοινωνιακούς πόρους. Γι’ αυτό ο αγώνας μας έχει αξία.

Με δεδομένη τη δημιουργία του «Κινήματος Αλλαγής», όπως και τα «ανοίγματα» προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, εσείς θα επιδιώξετε συνεργασίες στο δρόμο προς τις εκλογές; Πώς βλέπετε αυτές τις κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό;

Η χώρα για την επιβίωσή της χρειάζεται άλλα όπλα, τα οποία ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν τα σημερινά κόμματα, το σημερινό προσωπικό να χρησιμοποιήσουν. Με όποια λεοντή και αν ενδυθεί, όποια μάσκα και αν βάλει. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία του λαϊκισμού και του πελατειακού κράτους. Ποτέ στην ιστορία των ανθρώπων κόμματα ή ομάδες που αποδιάρθρωσαν μία κοινωνία δεν ήταν οι ίδιοι που την ξαναέκτισαν. Συνεπώς, έχει νόημα η συνεργασία και η συμπόρευση μόνο με κόμματα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Δημοκρατική Ευθύνη και όχι βεβαίως η συμπόρευση με κόμματα του παρελθόντος.

 

Πώς θα συνοψίζατε την κατάσταση στη χώρα, με δεδομένες τις εξελίξεις σε Οικονομία, Εθνικά Θέματα κ.ά.;

Η χώρα πέρασε από την κρίση σε στάδιο προϊούσας παρακμής. Αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης τόσο του υπάρχοντος πληθυσμού όσο και στο μέλλον της, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας και της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό, που πρώτη η Δημοκρατική Ευθύνη από το ξεκίνημά της ανέδειξε.

Στα εθνικά θέματα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική ασφάλειας συνολικά στην περιοχή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, η χειρότερη της Μεταπολίτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προηγούμενες δεν έχουν, λιγότερο ή περισσότερο, μεγάλες ευθύνες, να έχει ανοίξει τρία θέματα ταυτόχρονα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όπως και οι χειρισμοί της.

Στη δε οικονομία, χρειάζεται πολύ ρηξικέλευθες, αλλά απλές κινήσεις, για να αρχίσει να λειτουργεί η παραγωγική βάση, όπως μείωση της φορολογίας σε 20%, μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 20% και κατάργηση του ασφαλιστικού και αντικατάστασή του από πρόγραμμα τριών πυλώνων, που θα υποστηρίζει μειωμένες και εισπράξιμες εισφορές.

Στις 19 και 20 Μαΐου 2018 διοργανώνετε την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Μπορείτε να μας δώσετε ένα πρώτο στίγμα των θέσεων του πολιτικού φορέα;

Είμαστε δημοκρατικό κόμμα με ιδέες προοδευτικές, κοινωνικά φιλελεύθερες, πατριωτικές. Η δομή και η λειτουργία μας είναι διαφορετικές από τις γνωστές.

Τέτοιες κινήσεις στην Ευρώπη πέτυχαν, όπως οι Θιουδαδάνος στην Ισπανία, και δεν είναι προϊόντα χρηματοδοτών. Κι ας είχαν αποκλειστεί από τα ΜΜΕ. Γιατί είναι ανάγκη της εποχής.

Η κρίση ξυπνά τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κοινωνιών, που γεννούν κόμματα με αποφασιστικότητα και άλλη λογική και ανθρώπους. Γιατί χρειάζονται τομές στην πολιτειακή δομή με δεύτερο νομοθετικό σώμα (Γερουσία), με λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με συνταγματική θωράκιση προστασίας των επενδύσεων με ρήτρα χειρότερου φορολογικού συστήματος, με άλλη παιδεία με την εισαγωγή του STEM. Κυρίως όμως με την κατάργηση του πελατειακού κράτους, που στοιχίζει πολύ μεγάλα ποσά, με άλλη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, που θα εξοικονομεί 4 δισ. ευρώ ετησίως, με άλλο πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών και βουλευτών. Αυτά μπορεί να τα φέρει μόνο μία άλλη, μία αποφασισμένη πολιτική γενιά.

Πιο πρόσφατα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Λεωφόρος Αλεξάνδρας 7, 3ος όροφος, Τ.Κ. 114 73

  210 643 0519

  info@dimokratikiefthini.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθετε πρώτοι τα νέα της Δημοκρατικής Ευθύνης.

©2019 Δημοκρατική Ευθύνη. All Rights Reserved. Designed By Primus Consulting