Αρθρογραφία

 

Οι σημερινοί νέοι κάτω των 30 έτων, έχουν να θυμούνται μόνο κρίση. Ποιος μπορεί άραγε να τους κατηγορήσει για το γεγονός πως η πλειοψηφία αυτών έχουν απαξιώσει την πολιτική; Γνωρίζουν καλά πως για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, τεράστιες ευθύνες έχουν όσοι διαχειρίστηκαν την εξουσία με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, η ανεργία, ρημάζει τους νέους καθημερινά. Χιλιάδες εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αλλα και μαύρης εργασίας, παρόλο που η εργασία τους είναι 8 ωρη ή και ακόμη περισσότερων ωρών. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι τυχεροι και εργάζονται αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που σημαίνει 585 € μικτά για όσους είναι άνω των 25 ετών και 510 € μικτά για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Η τραγική κατάσταση της νέας γενιάς έχει οδηγήσει τους νέους όχι μόνο μακριά από την πολιτική, αλλά και μακριά από την χώρα και την οικογένεια. Το φαινόμενο της υπογεννητικότηατς και του brain drain (μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό) είναι από τα υψηλότερα στην ατζέντα της Δημοκρατικής Ευθύνης και αυτό γιατί τα στοιχεία των στατιστικών αρχών είναι άκρως αποθαρρυντικά. Εκατοντάδες χιλιάδες, νεόι υπερπροσοντούχοι άνθρωποι, εγκατέλειψαν την χώρα την τελευταία 10ετία, προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής (και όχι μόνο) ζωής.  Όλα αυτά τα παιδιά, χιλιάδες εκ των οποίων με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, είναι το καλύτερο δυνατό κεφάλαιο για τη χώρα μας και παρόλο που θα ήθελαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, η ίδια η χώρα δεν τους δίνει την ευκαιρία να συνεισφέρουν σε αυτή.

Ταυτόχρονα η υπογεννητικότητα αποτελεί τεράστια πληγή αλλά και σοβαρή απειλή για την χώρα μας. Το πρόβλημα συνεχώς μεγιστοποιείται και επειδή δεν έχει άμεσο εκλογικό αποτέλεσμα, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν.

Η Δημοκρατική Ευθύνη από την ίδρυσή της αποφάσισε να θέσει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της υπογεννητικότητας, της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό αλλά και την ανεργίας, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της Νέας Γενιάς της πατρίδας μας, με μέτρα που παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για αυτενέργεια, επιχειρηματικότητα, εξέλιξη, εργασία αλλά και δημιουργία οικογένειας, τις οποίες σε κάθε ευκαιρία παρουσιάζει στον δημόσιο λόγο της.

Παράλληλα με τις αναλυτικές προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κλάδων με ισχυρή δυναμική αλλά και την έμφαση στις εξαγωγές, στην Δημοκρατική Ευθύνη επεξεργαζόμαστε μια συνολική πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας με προτάσεις όπως:

  - 50% μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα 2 έτη σε κάθε νέα πρόσληψη επιπλέον του υπάρχοντος προσωπικού (προϋπόθεση να μην έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων μιας επιχείρησης σε βάθος 3ετίας)

-   Μηδενικές εργοδοτικές εισφορές για τα πρώτα 2 έτη σε περίπτωση πρόσληψης πρωτοεμφανιζόμενου στην αγορά εργασίας νέου ή μακροχρόνια άνεργου.

-   Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα τον πρώτο χρόνο, με προοπτική περαιτέρω μειώσεων. 

-    Επιδότηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις

-   Δυνατότητα σπουδών και πρακτικής άσκησης εντός μιας επιχείρησης (δυαδικό σύστημα)

- Εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ μέσω της αναδιοργάνωσης του και της λειτουργίας του στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών γραφείων ευρέσεων εργασίας.

- Με δεδομένη την αναδιοργάνωση και την ορθή λειτουργία του ΟΑΕΔ, δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας θα μπορεί να έχει μεγαλύτερος αριθμός ανέργων. Σήμερα δικαίωμα έχει περίπου το 10 %.

- Σύσταση «ταμείου εκκίνησης επιχειρήσεων ανέργων» με κονδύλια προερχόμενα από τα ΚΕΚ και από  ευρωπαϊκά προγράμματα:

  • Ίδρυση εταιρείας από ομάδα ανέργων με μετοχικό κεφάλαιο από το «ταμείο εκκίνησης» κατόπιν έγκρισης του επιχειρηματικού σχεδίου
  • Υποστήριξη του εγχειρήματος από συνεργαζόμενους συμβούλους επιχειρήσεων
  • Μετά το πέρας 3 ετών και εφόσον η επιχείρηση είναι βιώσιμη και κερδοφόρα, σταδιακή επιστροφή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου στο «ταμείο εκκίνησης», ώστε αυτό να χρηματοδοτήσει άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις ανέργων

 - Με Εθνικό πλάνο Επαγγελματικού Προσανατολισμου:

  • Κατεύθυνση σπουδών με βάση 1) το μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης, 2) τις ανάγκες σε ειδικότητες
  • Ώθηση των νέων σε επιστημονικές κατευθύνσεις που εμφανίζουν υψηλές μελλοντικές προοπτικές.
  • Επαναπροσδιορισμός του αριθμού των εισακτέων σε σχολές που επαγγελματικά η ζήτησή τους βρίσκεται σε κάμψη
  • Αύξηση των εισακτέων στις ειδικότητες με έλλειψη (πχ. νοσηλευτές)

 

 

Νίκος Γαμβρούλας –  Οικονομολόγος, M.Sc Finance, M.Sc Human Resources

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ευθύνης

 

Πιο πρόσφατα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Λεωφόρος Αλεξάνδρας 7, 3ος όροφος, Τ.Κ. 114 73

  210 643 0519

  info@dimokratikiefthini.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθετε πρώτοι τα νέα της Δημοκρατικής Ευθύνης.

©2019 Δημοκρατική Ευθύνη. All Rights Reserved. Designed By Primus Consulting