Βίντεο της Δημοκρατικής Ευθύνης

«Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο διαχωρισμός κράτους και κόμματος»

Ο κ. Βασίλης Σαββίδης, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Ευθύνης, στη συνέντευξη του στο Ραδιόφωνο της Χαλκιδικής και στην εκπομπή της κας Μαρίας Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε αρχικά στη δημιουργία της Δημοκρατικής Ευθύνης. Πρόκειται για ένα κόμμα που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς αλλά από ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, ανήκουν στο χώρο του κέντρου και που ουσιαστικά δεν έβρισκαν ένα πολιτικό κόμμα που να τους εξέφραζε.  Μίλησε για κάποια άλλα χαρακτηριστικά του κόμματος που είναι από τη μια πλευρά η δημιουργία του από ένα σύνολο ανθρώπων που δεν περιβάλανε ένα «σελέμπριτη αρχηγό» αλλά και από την άλλη, η διαρχία, δηλαδή υπάρχει από τη μίας ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Παυλίδης που έχει την ευθύνη για τη δομή, την οργάνωση και τη σωστή λειτουργία του κόμματος και από την άλλη ηγείται ο Πολιτικός Επικεφαλής κ. Θωμάς Παπαλιάγκας που έχει την ευθύνη της εκπροσώπησης της Δημοκρατικής Ευθύνης προς την κοινωνία και ο οποίος θα ηγηθεί των εκλογικών ψηφοδελτίων. Τέλος ανέφερε ότι η Δημοκρατική Ευθυνη ανήκει στο χώρο του κέντρου, ενός κέντρου πραγματιστικού, προοδευτικού που συνθέτει, αλλά κυρίως ανήκει στον πολιτικό χρόνο του αύριο, που «βλέπει το μέλλον, τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές».

Στη συνέχεια μιλώντας για τους τρόπους που η Δημοκρατική Ευθύνη θα μπορέσει να αντιταχθεί απέναντι στα κόμματα που μέχρι σήμερα έχουν παγιώσει μια συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη και ένα συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι στην ουσία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα σήμερα στη χώρα μας είναι τόσο αποστεωμένο που δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα προόδου. Ακόμα και όταν το επιχειρεί το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθώντας να κάνει ένα βήμα εμπρός καταλήγει να κάνει δύο βήματα πίσω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το πώς μια κυβέρνηση που ήρθε στα πράγματα ως αντιμνημονιακή ουσιαστικά αυτό που τελικά κατάφερε ήταν ακόμα χειρότερο από όσα είχαν κάνει οι προκάτοχοί της. Εδώ μάλιστα ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι στην πραγματικότητα η πολιτική «νεότητα» δεν έχει να κάνει με την ηλικία των πολιτικών αλλά ουσιαστικά με την προσπάθεια κάποιον ανθρώπων να μην συνεχίσουν να «παίζουν» το ίδιο παιχνίδι της εξουσίας που μέχρι σήμερα συνεχίζεται στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διαχωρισμός κόμματος και κράτους και αυτό προσπαθεί να δείξει η Δημοκρατική Ευθύνη μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της.  Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνάει και όχι να διοικεί, ούτε να δικάζει, ούτε φυσικά να εξουσιάζει.

Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού μιλώντας και για την ανάπτυξη στη χώρα μας, έθιξε το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης ανθρώπων που μπορεί να είναι οικονομικά αδύναμοι αλλά έχουν μια εξαιρετική εκπαίδευση και γνώση στο αντικείμενο που σπούδασαν, τονίζοντας ότι το δημογραφικό είναι ουσιαστικά το νούμερο ένα πρόβλημα που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή και που πρέπει να λυθεί, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μιλάμε για ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με την υπογεννητικότητα και με την ανισόρροπη κατανομή του πληθυσμού, για να καταλήξει ότι και εδώ διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την υδροκεφαλική δόμηση ολόκληρου του Ελληνικού κράτους, ενός κράτους που δεν «βγαίνει» από τα υπουργικά του γραφεία ούτως ώστε να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα και μπορέσει να τα επιλύσει.

Δεν μπορεί να έρθει, είπε ο κ. Σαββίδης, ανάπτυξη στην Ελλάδα, βγάζοντας εγκυκλίους και νομοθετώντας χωρίς να γνωρίζουν οι αρμόδιοι τα πραγματικά προβλήματα, ούτε βεβαίως μπορεί να έρθει όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι τόσοι πολλοί κάθε φορά που ουσιαστικά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πρέπει να ξεπεραστούν και κάποια προσωπικά ή κομματικά «μαγαζάκια», φέουδα ή συμφέροντα. 

Ο κ. Σαββίδης εν συνεχεία αναφέρθηκε στις προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης που έχουν αποτυπωθεί και στις θέσεις που έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο, κάποιες από τις οποίες είναι η δημιουργία ΚΕΠ για τις επενδύσεις, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που δεν θα αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για ένα εύλογο τουλάχιστον χρονικό διάστημα.  Κλείνοντας ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι όλα όσα προτείνει η Δημοκρατική Ευθύνη είναι δοκιμασμένα και έχουν επιτύχει. Παρόλα αυτά το παρόν πολιτικό προσωπικό ενσυνείδητα δεν προχωράει στο να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση γιατί απλά η δύναμή έχει χτιστεί γύρω και εδράζεται πάνω σε αυτές όλες τις παθογένειες που μας κρατάνε δέσμιους στο παρελθόν της πελατοκρατίας, της οικογενειοκρατίας και της κομματοκρατίας.  Με αυτά τα φαινόμενα κυρίαρχα ανάπτυξη σοβαρή δεν μπορεί να έρθει στη χώρα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Ευθύνης κ. Βασίλη Σαββίδη:

 

Πιο πρόσφατα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Λεωφόρος Αλεξάνδρας 7, 3ος όροφος, Τ.Κ. 114 73

  210 643 0519

  info@dimokratikiefthini.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθετε πρώτοι τα νέα της Δημοκρατικής Ευθύνης.

©2018 Δημοκρατική Ευθύνη. All Rights Reserved. Designed By Primus Consulting