Βίντεο της Δημοκρατικής Ευθύνης

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι όποιος διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι Εθνικιστής» - Συνέντευξη κ.Θωμά Παπαλιάγκα στην ΕΡΑ Χανίων

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Θωμά Παπαλιάγκα, Πολιτικού Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, στην ΕΡΑ Χανίων και την εκπομπή της Κατερίνας Πολύζου:

Στη συνέντευξη του ο κ. Θωμά Παπαλιάγκα, πολιτικού επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο Ραδιόφωνο των Ιωαννίνων και την εκπομπή της Κατερίνας Πολύζου σχολίασε την συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Δημοκρατική Ευθύνη είναι το κόμμα που πρώτο έχει εκφραστεί αναλυτικά για τη συγκεκριμένη συμφωνία τονίζοντας τα προβλήματα που μπορούν μελλοντικά να δημιουργηθούν μέσα από τα συμφωνηθέντα εξαιτίας των ασαφειών που υπάρχουν. Ειδικότερα, αφενός εξαιτίας της επιλογής του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και αφετέρου εξαιτίας της αναγνώρισης γλώσσας και της ιθαγένειας, δύο ζητημάτων που 25 χρόνια δεν είχαν τεθεί στη δημόσια κουβέντα.  Εν τέλει αυτό που γίνεται αντιληπτό διεθνώς είναι ότι έχουμε πλέον μια χώρα που λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» και είναι Μακεδόνες που μιλούν τη Μακεδονική γλώσσα. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει αυτομάτως στο συνειδητό ή υποσυνείδητο της κοινής γνώμης ότι υπάρχει και μια «Νότια Μακεδονία» όπου πιθανότατα καλό θα ήταν κάποτε αυτές οι δύο να ενωθούν.  Μάλιστα όποτε γίνεται αναφορά στην Ελληνική Μακεδονία αυτή αναφέρεται ως «βόρεια περιοχή» της Ελλάδας, ωσάν να μην είναι Μακεδονία.

Ο Πολιτικός Επικεφαλής εξέφρασε την ανησυχία του για κάποιες μελλοντικές διεκδικήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει σημασία το ότι η γειτονική χώρα είναι μικρή άρα δεν μπορεί να παίξει και σημαντικό ρόλο σε κάποια μελλοντική σύρραξη, καθώς οι συρράξεις στην περιοχή των Βαλκανίων ιστορικά γίνονται μεταξύ συμμαχιών.  Επίσης τόνισε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα επικρατούν κάποια χρόνια αργότερα. Υπό αυτή την έννοια, κατέληξε ο κ. Παπαλιάγκας, η Ελλάδα υπέγραψε μια συνθήκη άπαξ και που μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί εναντίων της.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης από την Ελλάδα «μακεδονικής» γλώσσας ο κ. Παπαλιάγκας τόνισε ότι αντίθετα με όσα ψευδώς και με δόλο διέσπειρε  η κυβερνητική προπαγάνδα η Ελλάδα κάθε δύο χρόνια από το 1976 υπέβαλε υπόμνημα στην Επιτροπή γλωσσών του ΟΗΕ ότι δεν αναγνωρίζει ποτέ ως γλώσσα αλλά ως μια νοτιοσλαβική διάλεκτο μεταξύ της Βουλγαρικής και της Σερβικής το ιδίωμα που ομιλείται σε αυτήν την περιοχή. Το τελευταίο τέτοιο υπόμνημα υποβλήθηκε υπό υπουργίας κ. Κοτζιά επομένως όταν ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι έχει αναγνωριστεί και από την Ελλάδα επίσημα η Μακεδονική γλώσσα είναι κάτι απόλυτα ψευδές και ο υπουργός το γνωρίζει αυτό. 

Εν συνεχεία ο Πολιτικός Επικεφαλής έκανε αναφορά στη χρονική στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών και που σχετίζεται απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές. Δημιουργείται μια κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να κλείσει κάποια εθνικά θέματα προκειμένου να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της σε οικονομικό επίπεδο, αυτό είπε είναι κάτι που η Ελλάδα θα έπρεπε να μην το δεχθεί και να μην υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς. Τα εθνικά θέματα είναι άλλης τάξεως μεγέθους. Έχουν να κάνουν με το μέλλον και την επιβίωση μιας χώρας, και δεν πρέπει να συνδέονται ή να συσχετίζονται με άλλα ζητήματα.

Ο κ. Παπαλιάγκας μίλησε και για την έλλειψη μιας Εθνικής στρατηγικής ασφάλειας από την πλευρά της χώρας μας, όπως αυτό της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία, αλλά και του Ανατολικού Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας των βραχονησίδων.

Πιο πρόσφατα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

  Λεωφόρος Αλεξάνδρας 7, 3ος όροφος, Τ.Κ. 114 73

  210 643 0519

  info@dimokratikiefthini.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθετε πρώτοι τα νέα της Δημοκρατικής Ευθύνης.

©2018 Δημοκρατική Ευθύνη. All Rights Reserved. Designed By Primus Consulting